Magazin

Kako da ostanete budni tokom dana ako niste spavali celu noć

Mnogima od nas se barem jednom desilo da jednostavno mora da žrtvuje san da bi se posvetio nečemu drugom - bilo da je završavanje poslovnih zadataka, posvećivanje hobiju ili druženje s prijateljima, toliko ste posvećeni nekoj aktivnosti da se dogodi da napolju svane, a da to ni ne primetite. Iako ovo nije veliki problem, može značajno da vas "uspori" tokom dana. Kako da ublažite negativne efekte neprospavane noći?
Kako da ostanete budni tokom dana ako niste spavali celu noć© Freepik/freepik

Ako nismo spavali prethodno veče, to može negativno da utiče ne samo na zdravlje, već i na produktivnost, raspoloženje, izgled... Ali neprospavana noć retko "opravdava" preskakanje obaveza za naredni dan, tako da, koliko god da smo umorni, moramo da idemo na posao, uradimo sve što se traži od nas, kod kuće se posvetimo porodici...

Osim ako nije izueztno neophodno da ne spavate celu noć (na primer, morali ste da završite poslovni projekat u poslednjem trenutku), ne preporučuje se da ovo postane navika. Čak i samo jedna noć bez sna može imati negativne efekte, kao što su:

Dnevna pospanost: Umorna osoba može "pospano funkcionisati" kroz dan, a ovo može dovesti do nebezbedne vožnje, saobraćajnih nesreća, mentalnih kvarova i loše koncentracije.

"Mikrospavanje": Pored opšte pospanosti, osoba koja "preživljava" na vrlo malo sna može doživeti "mikrospavanje" - vrlo kratke napade zamora zbog kojih se osoba može osećati kao da će se onesvestiti.

Promene raspoloženja: Osoba koju savlada pospanost može biti vrlo nervozna i razdražljiva, a takođe može da doživi glavobolje koje dodatno pogoršavaju njeno raspoloženje. Ovo jeste privremen problem, ali može dovesti do nesuglasica i konflikta.

Zdravstveni problemi: Produženi nedostatak sna može doprineti negativnim zdravstvenim efektima, kao što su hipertenzija (visok krvni pritisak), dijabetes i bolesti srca.

Kako da "preživite" sledeći dan i umanjite neželjene efekte

U zauzuetim periodima života će mnogi od nas morati da žrtvuju san, ali to ne znači da se negativne posledice ovoga ne mogu umanjiti. Nekoliko metoda za oporavljanje uma i tela nakon neprospavane noći su:

Održavajte svoje telo aktivnim

Nakon duge i zamorne noći, neophodno je da se što pre vratite svojoj uobičajenoj rutini spavanja. Da biste ostali budni ceo dan posle neprospavane noći, držite svoje telo u pokretu i ostanite na nogama kada god je to moguće.

Takođe, pokušavajte sebi da zadate male ciljeve koji bi vam pomogli da ostanete skoncentrisani i u pokretu - na primer, probajte da šetate dužim putem do kuće, zaustavite se u nekoj radnji, iskoristite pauzu na poslu da se krećete...

Jedite mudro

Iako nekada deluje primamljivo, veliki obrok nakon noći lošeg sna može izazvati pad energije. Jedite lagano tokom dana i birajte grickalice bogate proteinima ili složenim ugljenim hidratima, kao što su orasi, piletina, sir, spanać, brokoli, jabuke, banane i sveže voće.

Pijte kofein u umerenim količinama

Možda će vam trebati kafa ili čaj da biste ostali budni nakon neprospavane noći, ali izbegavajte previše kofeina, jer ovo može postići kontra efekat i potencijalno dovesti do anksioznosti i ubrzanog rada srca.

Odspavajte nakratko do normalnog vremena za spavanje

Ako je zaista potrebno, kratko odspavajte u toku dana. Potrudite se da to ne bude u večernjim satima i da ne spavate duže od oko sat vremena, da biste mogli da "popravite" raspored spavanja.

image