Magazin

Skoro kao čovek: OpenAI predstavio novi čet-bot GPT-4o koji ume da se šali i "smeje"

Svet veštačke inteligencije napreduje munjevitom brzinom, a novi softver GPT-4o je dokaz da je samo nebo granica. U najnovijoj verziji korisnicima je omogućena komunikacija sa čet-botom u realnom vremenu i to na više od 50 jezika, a softver je toliko dobar u prepoznavanju emocija samo na osnovu boje glasa da svoje odgovore prilagođava situaciji i kontekstu.
Skoro kao čovek: OpenAI predstavio novi čet-bot GPT-4o koji ume da se šali i "smeje"© Youtube / OpenAI

Kalifornijska kompanija OpenAI predstavila je 12. maja najnoviji model softvera generativne veštačke inteligencije GPT-4o, koji je ne samo brži u odgovaranju na upite korisnika od svih njegovih prethodnika i konkurenata, već i neuporedivo bogatiji kada su funkcionali u pitanju.

Matična kompanija istakla je da je ovaj softver veoma svestran i da je namenjen korisnicima koji vrednuju intuitivniji i interaktivniji pristup čet-bota. A najbolje od svega - GPT-4o je potpuno besplatan i mogu ga koristiti apsolutno svi zaljubljenici u veštačku inteligenciju.

"Ovo je prvi put da zaista pravimo ogroman korak napred kada je u pitanju jednostavnost korišćenja", istakla je tehnološka direktorka Open AI Mira Murati, a preneo Si-En-Bi-Si.

GPT-4o prepoznaje raspoloženje korisnika i odgovara u skladu sa njime

Slobodno možemo reći da je GPT-4o svemoguć! Sposoban je da prepoznaje emocije korisnika na osnovu boje njegovog glasa, odgovara različitom intonacijom koja je u potpunosti prilagođena kontekstu i osećanjima korisnika, ali i da se šali i "smeje" kada je za to prilika.

Osim toga, za razliku od prethodnih verzija, ovu verziju čet-bota je moguće prekinuti i postaviti joj potpitanja, čak iako nije u potpunosti odgovorila na prvobitni upit i završila svoje izlaganje. I najvažnije od svega, nju prekidanje u odgovoru neće naljutiti.

Najnaprednije tehnologije za najbolje korisničko iskustvo

Zahvaljujući najnaprednijim tehnologijama, GPT-4o može da analizira ne samo zvuk, već i fotografije, video-zapise i tekst u režimu realnog vremena, i da reaguje već u prvih 320 milisekundi, što je jednako brzini reakcije realnog, humanog sagovornika.

Posebno se izdvojila sposobnost čet-bota da u reealnom vremenu prevodi sadržaj sa slika i snimaka direktno iz opcije kamere telefona ili tableta, premda je do sada to bilo moguće samo sa sadržajem koji je "aploudovan", odnosno naknadno ubačen u aplikaciju.

Koliko jezika "govori" GPT-4o 

U ovom trenutku GPT-4o "tečno govori" preko 50 svetskih jezika, uključujući i ruski, gruzijski, kineski, arapski, turski i srpski. Pritom, on razume i prevodi reči u tokju samog razgovora, bez ikakve zadrške, baš kao što to rade simultani prevodioci.

U poređenju sa drugim softverima sa veštačkom inteligencijom, GPT-4o zauzima ubedljivu lidersku poziciju. Vreme obrade i odgovora na korisnički upit kada je reč o komunikaciji u realnom vremenu mu treba tek oko 300 milisekundi, dok konkurentima, poput Guglovog Gemini, treba oko 3 sekunde.

image