Magazin

ČetGPT optužili za seksizam: Evo kako ovaj AI softver zamišlja muškarce, a kako žene

Čet-bot ČetGPT nedavno se susreo sa još jednom optužbom - ovoga puta da je potpuno seksistički nastrojen. Razlog za to jesu fotografije koje je generisao na osnovu korisničkih upita, a koje su jasno pokazivale šta on "misli" o muškarcima, a šta o ženama.
ČetGPT optužili za seksizam: Evo kako ovaj AI softver zamišlja muškarce, a kako žene© Canva / anyaberkut

Kada bi vas neko zamolio da zamislite i opišete uspešnog investitora ili imućnog generalnog direktora - šta bi vam prvo prošlo kroz glavu? Slika muškarca ili žene? Ako pitate softver sa veštačkom inteligencijom, to je sasvim sigurno muškarac.

ČetGPT na meti kritika zbog seksizma

Testiranjem algoritama koji se kriju u pozadini najpoznatijeg čet-bota na svetu, ČetGPT-a, ustanovljena je jedna zakonitost, a do je da je u 99 od 100 posto slučajeva ovaj AI softver na uspešnim pozicijama zamišljao muškarce. Bilo da je u pitanju pozicija izvršnog direktora, serijskog preduzetnika ili investitora, na slikama koje je generisao ČetGPT bili su prikazani pripadnici jačeg pola u poslovnom okruženju koje odiše luksuzom i u finim, krojenim po meri odelima.

Sa druge strane, kada su se softveru upućivali zahtevi da generiše fotografiju poslovnog asistenta (sekretara), rezultati su, na iznenađenje učesnika eksperimenta bili potpuno suprotni. U samo jednom slučaju ČetGPT je generisao sliku muškarca, dok su na svim drugim fotografijama na ovoj poziciji bile dame. Ovo je pokrenulo niz negativnih kritika na račun rada softvera sa veštačkom inteligencijom, preneo je magazin Dejli Mejl. U stvarnosti je situacija dramatično drugačija: na čelu svake treće kompanije nalazi se žena.

Pored seksizma prisutan je i rasizam

Seksizam nije jedini problem kada je reč o radu ovog AI softvera. ČetGPT je "dao sebi za pravo" da na visoke pozicije na karijernoj lestvici stavlja isključivo osobe svetle puti. Čak iako se u zahtevu istraživača ni jednom nije jasno i nedvosmisleno ukazalo na to da lik na generisanoj fotografiji mora biti svetle puti, čet-bot je odlučio da je to jedino ispravno (ili logično), pokazali su podaci koje je obavio portal Fajnder.

Ovakav rad čet-bota zabrinuo je mnoge, budući da se veliki broj kompanija (oko 70 procenata) danas oslanja na softvere sa veštačkom inteligencijom u procesima regrutacije i selekcije kandidata. Dobijeni rezultati mogu u velikoj meri uticati i na kandidate koji apliciraju na određenu poziciju, premda oni mogu biti "otpisani" u samom startu od strane AI softvera, a samim tim se naći u nezavidnoj situaciji i susresti sa problemima u zapošljavanju.

image