Magazin

Ukrali su vam telefon? Odmah uradite ovih 6 stvari kako biste zaštitili svoju privatnost

Krađa telefona ili njegov gubitak su prava noćna mora. Ne samo zbog toga što se podaci često ne mogu povratiti, već zato što mogu završiti u rukama zlonamernih ljudi.
Ukrali su vam telefon? Odmah uradite ovih 6 stvari kako biste zaštitili svoju privatnost© Canva / Konstantin Postumitenko

Oni koji su se makar jednom našli na meti lopova i ostali bez mobilnog telefona najbolje znaju kroz kakvu su agoniju prolazili. Naravno, sa razlogom, budući da su mobilni telefoni danas neizostavni deo svakodnevice i prava riznica ličnih i poslovnih podataka - fotografija, kontakata i bankovnih računa. Ukoliko vam se dogodi da i sami budete žrtva zlonamernika, ovi saveti stručnjaka za bezbednost iz kompanije Kasperski će vam biti zlata vredni.

Zaključajte telefon i obrišite sve podatke sa njega

Savremeni telefoni imaju integrisanu aplikaciju za daljinsko zaključavanje i brisanje svih poverljivih podataka. Kako biste sprečili lopove da pristupe vašim fotografijama, porukama i računima u banci, prvo putem brauzera pristupite softveru za brisanje memorije telefona i njegovo zaključavanje.

Promenite sve lozinke

Nakon što potpuno onesposobite telefon, pristupite sledećem koraku, a to je promena lozinki na svim vašim nalozima - aplikacije za mobilno bankarstvo bi trebalo da budu prioritet, a potom i mejlovi i nalozi na društvenim mrežama. Ukoliko plaćate pretplatu za neke od digitalnih servisa, promenite lozinke i tu.

Obavestite provajdera o krađi

Pošto prođe inicijalni šok, nemojte zaboraviti da o krađi informišete provajdera. Tako ćete sprečiti lopove da iskoriste vašu SIM-karticu i potencijalno naprave astronomski račun, koji ćete na kraju vi biti u obavezi da platite. Osim toga, onemogućićete im da vaš broj telefona koriste za neke "mutne" radnje.

Obavezno pozovite i banku

Iako ste već u prvim trenucima zablokirali telefon i promenili lozinke, obavezno pozovite i banku, naročito ukoliko imate aplikacije za mobilno bankarstvo instalirane na telefonu. Pozovite banku čak i ako ih nemate, jer se može desiti da su vam broj kartice i bezbednosni kod sačuvani ukoliko ste kupovali nešto onlajn. Blokiranjem kartica ćete se osigurati.

Javite članovima porodice i prijateljima

O krađi telefona obavezno obavestite i članove porodice i prijatelje, kao i poslovne partnere. Može se desiti da lopovi pokušaju da sa njima stupe u kontakt, da se predstave kao vi i tako "izvuku" neke poverljive podatke ili novac od njih. Ovako ćete izbeći da vaši bližnji brinu ako im se ne javljate duže vreme na telefon.

Prijavite krađu policiji

Neki smatraju da bi policiju prvo trebalo obavestiti, ali je po mišljenju stručnjaka za sajber bezbednost važnije prvo preduzeti sve prethodne korake. U većini slučajeva policija neće moći da odmah preduzme sve potrebne bezbednosne mere, a upravo od njih zavisi hoće li poverljivi podaci biti iskorišćeni protiv vas.

image