Magazin

Otkrivena planeta veličine Zemlje udaljena 55 svetlosnih godina

Astronomi su otkrili novu planetu veličine Zemlje koja kruži oko male, hladne zvezde za koju je procenjeno da postoji 100 puta duže od Sunca. Naučnici ističu da su na njoj godine kratke, a noćima i danima nema kraja.
Otkrivena planeta veličine Zemlje udaljena 55 svetlosnih godina© NASA Hubble Space Telescope/unsplash

Spekulus-3b je udaljen 55 svetlosnih godina od Zemlje i otkriven je dok se kretao ispred svoje zvezde domaćina - ultra-hladnog crvenog patuljka koji je duplo manje topliji od Sunca i 100 puta manje sjajan, prenosi Gardijan.

Planeta je opisana da je "praktično iste veličine kao Zemlja" i da se okrene oko crvenog patuljka svakih 17 sati, čineći godinu na planeti dosta kratkom.

Ali dok su godine na Spekulusu-3b kratke, danima i noćima nema kraja:

"Verujemo da se planeta rotira sinhrono, tako da je ista strana, koja se zove dnevna strana, uvek okrenuta ka zvezdi, baš kao što je i Mesec prema Zemlji. S druge strane, noćna strana je zarobljena u beskrajnoj tami", rekao je Mišel Gijon, astronom sa Univerziteta u Liježu u Belgiji i glavni autor studije.

Ovo je tek drugi planetarni sistem koji je otkriven oko jedne ovakve patuljaste zvezde, nakon uočavanja sedam stenovitih svetova oko Trapista-1, još jedne hladne crvene patuljaste zvezde udaljene 40 svetlosnih godina od Zemlje.

Istraživači su uočili planetu dok je lutala preko svoje zvezde izazivajući zatamnjenje zvezdanog svetla. Tranzit je detektovala globalna mreža robotskih teleskopa Spekulus.

Detalji istraživanja su objavljeni u Nejčr Astronomi.

image