Magazin

Dan kada je počela svemirska era: Let Jurija Gagarina je trajao 108 minuta

Celih 108 minuta je trajao let Jurija Gagarina u svemirskoj letelici Vostok. Sovjetski kosmonaut, vesele naravi i upečetljivog osmeha je otvorio put ka beskonačnoj vasioni i zadužio celo čovečanstvo. U znak sećanja na ovaj događaj, danas se obeležave Međunarodni dan leta čoveka u svemir kada je 12. aprila 1961. godine Gagarin izveo prvi let čoveka u kosmas.
Dan kada je počela svemirska era: Let Jurija Gagarina je trajao 108 minutaGetty © Lefteris_

Let Jurija Gagarina u svemirskoj letelici Vostok trajao je 108 minuta. Pošto je obleteo planetu, modul je sleteo u Saratovskoj oblasti. Na visini od nekoliko kilometara, Gagarin se katapultirao i meko se prizemio padobranom nedaleko od aparata za sletanje.

Nakon leta, sovjetski kosmponaut je odmah postao poznata i slavna ličnost širom sveta, a putovao je po Italiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Kanadi i Japanu. Gagarin je 14. aprila 1961. godine dobio zvanje Heroja Sovjetskog Saveza. Brzo je dobio čin pukovnika, a postao je član Vrhovnog sovjeta 1962. godine. Kasnije se vratio u Zvezdani grad i radio na dizajnu svemirske letelice koja se mogla koristiti više puta.

Prvi let čoveka u svemir - značajan datum za čovečanstvo

Ovaj značajan događaj, prvi let čoveka u kosmos, dobio je i svoje zemaljsko priznanje. Naime, Rusija od 1962. godine obeležava 12. april kao Dan kosmonautike, koji je ustanovljen ukazom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a od 9. aprila 1962. godine.

U svetu praznik je dobio međunarodno priznanje posle ustanovljenja Svetskog dana avijacije i kosmonautike 1968. godine, a 7. aprila 2011. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom je baš ovaj dan proglašen Međunarodnim danom leta čoveka u svemir.

Jurij Gagarin - osmehom "razvedravao Hladni rat"

Čuveni kosmonaut je rođen u selu Klušino kod Gžata 1964. godine. Još kao mali bio zainteresovan za vasionu, a maštao je o putovanju svemirom. Ova želja mu se ispunila, a ostalo je istorija.

O zanimljivim činjenicama o njegovom životu, mnogi biografi ističu da je bio visok samo 1,57 m i da je imao veselu ličnost. Naime, mnogo se pričalo o njegovom osmehu te se pričalo da je baš zahvaljujući njemu, privlačio pažnju publike na čestim turnejama. 

Sergej Koroljov, jedan od glavnih organizatora Sovjetskog svemirskog programa, isticao je Gagarin posedovao osmeh "koji je razvedravao Hladni rat".

Sećanje na početak svemirske ere

U rezoluciji povodom ovog bitnog dana navodi se da je 12. april proglašen za Međunarodni dan leta čoveka u svemir "kako bi se svake godine na međunarodnom nivou obeležio početak svemirske ere za čovečanstvo, potvrđujući važan doprinos svemirske nauke i tehnologije u postizanju ciljeva održivog razvoja i povećanju blagostanja država i naroda, kao i obezbeđivanju realizacije težnje da se svemir istražuje u miroljubive svrhe".

Putin i Lukašenko će učestovani na manifestacijama u Moskvi

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko učestvovaće danas na manifestacijama u Moskvi povodom Dana kosmonautike, prenosi TASS.

Dvojica lidera će sumirati rezultate najnovije misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), u kojoj je učestvovao ruski kosmonaut Oleg Novicki i beloruska kosmonautkinja Marina Vasilevska, koji su se 6. aprila vratili sa ISS. Vasilevska je prva kosmonautkinja iz Belorusije.

Na ISS je ostala posada koju čine ruski kosmonauti Oleg Kononenko, Nikolaj Čub i Aleksandar Grebenkin, kao i američki astronauti Metju Dominik, Majkl Barat, Džinet Eps i Trejsi Dajson.

image