Magazin

Šta je Staljin nosio u tajnom džepu svog odela

Josif Staljin je bio izuzetno jednostavan čovek - živeo je poprilično skromno, nosio jednostavna odela i nije mario za statusne simbole bilo koje vrste. Ipak, njegovo odelo nije bilo baš sasvim obično. Ono je imalo skriveni džep u kome je Staljin nosio nešto od čega se nije razdvajao.
Šta je Staljin nosio u tajnom džepu svog odela© Youtube / Важнейшие исторические события, Canva / alexandraivankovich

Većina fotografija koje su se do danas sačuvale prikazuju Josifa Visarionoviča Staljina u maslinastozelenom odelu veoma jednostavnog kroja. Ono je bilo zaštitni znak Oca naroda u doba SSSR i predmet mnogobrojnih istraživanja istoričara od tada, pa sve do dana današnjeg, a sve zbog famoznog džepa u kome je Staljin nosio nešto posebno.

Šta krije levi džep Staljinovog odela

Sa leve strane Staljinovog odela nalazio se jedan džep koji se na prvi pogled uopšte ne razlikuje od bilo kog drugog. Međutim, to nije običan džep - u njega je bio ušiven lanac sa alkom na kraju, koji je imao posebnu namenu. Istoričari smatraju da je tu Staljin vešto skrivao svoj pištolj, koji bi mu služio za ličnu zaštitu u nekoj nepredviđenoj situaciji.

Koji je tačno pištolj u pitanju niko sa sigurnošću ne može reći, jer se takva informacija nikada nije obelodanila. Ali, činjenica je da je Staljin imao zavidnu kolekciju oružja u kojoj su posebno mesto zauzimali 14 pištolja: 6 "Valtera", "Mauzer", "Brauning", revolver "Nagan" i "Tulski Korovin". Dakle, mogao je da bira koji će mu uvek biti pri ruci.

Od svih nabrojanih "Tulski Korovin" je bio najmanji, pa se dugo pretpostavljalo da je upravo njega Staljin uvek nosio sa sobom - da "ne bode oči". Međutim, poznavaoci oružja se sa ovom teorijom ne slažu, premda je ovaj pištolj malokalibarski (svega 6,35 milimetara), veoma slab, a pritom i ne nešto naročito precizan.

Da li je Staljin umeo da puca iz pištolja ili ga je nosio samo za zastrašivanje

Nošenje oružja je jedno, ali njegovo vešto korišćenje nešto sasvim drugo. Sve i da se poznaju osnove korišćenja, to je kao i sa kolima - možete biti odličan vozač, ali kada promenite automobil potrebno je da prođe neko vreme kako biste se navikli na njegove gabarite, menjač i stepen upravljivosti. Prilagođavanje traje kratko, ali je i dalje potrebno.

Bilo kakvih dokumenata koji dokazuju da je Staljin umeo da puca iz pištolja nema, ali imajući u vidu da je on bio veoma hrabar i odvažan i da je nekoliko puta tokom Velikog Otadžbinskog rata išao na front, bilo bi neverovatno da nije savladao ovu veštinu. Naročito jer je bio na poziciji koja je bila visokorizična i zahtevala pripravnost u svakom trenutku.

image