Magazin

Osećate mučninu tokom vožnje? Ovih 8 namirnica vam mogu olakšati putovanje automobilom

Jedni sa vožnjom nemaju nikakvih problema - osećaju se potpuno lagodno, nemaju osećaj mučnine i mogu čak i da spavaju u putu. Drugima, pak, vožnja kolima predstavlja pravu noćnu moru i izaziva "kuvanje" u stomaku. Ukoliko i vi spadate u tu grupu ljudi, ove namirnice mogu biti od velike pomoći.
Osećate mučninu tokom vožnje? Ovih 8 namirnica vam mogu olakšati putovanje automobilom© Canva / nicoletaionescu

Kada je reč o kratkim distancama, automobil je najčešće prevozno sredstvo, a po mišljenju mnogih i najkomfornije - put se uvek može prilagoditi mogućnostima i ličnim željama, u kolima se može pustiti muzika po želji, pa i jesti i piti onda kada vam je volja. Zvuči savršeno, ali ono što ponekad pokvari idilu jeste mučnina koja se javlja prilikom vožnje, naročito kada se prolazi krivudavim putevima ili kanjonjima od čije visine zastaje dah. Istina, postoje određeni medikamenti koji taj osećaj mučnine mogu umiriti, ali je uvek bolje prvo pokušati sa prirodnim sredstvima. Većinu njih možete pazariti u lokalnoj samoposluzi ili prodavnici zdrave hrane.

Đumbir i kamilica

Ukoliko znate da vam tokom vožnje obično pripadne muka, najbolje bi bilo da pred put popijete jednu do dve kapsule ekstrakta đumbira, koje će umiriti stomak i sprečiti pojavu mučnina i nagona za povraćanjem. Nije zgoreg ni da za sam put pripremite (ledeni) čaj od kamilice u koji ćete dodati malo đumbira - tako ćete ostati hidrirani i tokom vožnje, a ujedno održavati potreban nivo umirujućih sastojaka u organizmu.

Čaj od nane ili osvežavajuće bombone sa ukusom mentola

Tokom putovanja kolima od velike pomoći može biti i redovna konzumacija nezaslađenog ili blago zaslađenog čaja od nane, za koji je naučno dokazano da pomaže u borbi sa problemima varenja i sindromom iritabilnih creva. Budući da čak i miris nane može biti dobar za sprečavanje osećaja mučnine, i osvežavajuće bombone sa ukusom mentola su odličan izbor za putovanje kolima.

Krekeri i orašasti plodovi

Namirnice koje su bogate skrobom, kao što su krekeri, jako dobro umiruju osećaj "kuvanja" u stomaku, a ujedno su i dovoljno hranljive, pa u putu nećete pregladneti. Uz to, krekeri nisu ni previše "teški", pa nećete imati osećaj nadutosti u stomaku. Što se tiče koštunjavog voća, ono je bogato proteinima, koji su dobar izvor energije. Jedino što ne bi trebalo jeste da se preteruje, ni sa jednim ni sa drugim.

Banane i dosta vode

Umesto da pojedete neku čokoladicu koja je puna šećera, bolje se opredelite za bananu, koja je, pored toga što je zdrava i ukusna još i bogata skrobom i kalijumom. Tako ćete preduprediti pojavu mučnine i ostati siti, makar neko vreme. I naravno, najvažnije od svega jeste da tokom vožnje unosite i dosta tečnosti. Ukoliko niste ljubitelj čajeva od đumbira, kamilice ili nane, obavezno pijte vodu - običnu ili gaziranu.

image