Magazin

Problem nadimanja se ublažava uz ove namirnice, tvrde nutricionisti

Stomačni problemi su uobičajena pojava ako se neredovno i nezdravo hranimo. Masna i začinjena hrana, slatkiši, kao i instant jela mogu izazvati bol u stomaku, nadimanje. Sa druge strane, određene namirnice i pića mogu da ublaže ove neprijatnosti, a među njima prednjači zeleni čaj i limun.
Problem nadimanja se ublažava uz ove namirnice, tvrde nutricionisti© Toni Koraza/unsplash

Čizburgeri, pomfrit, kolači, čips - sva ova hrana može da izazove stomačne tegobe koje su često bolne i neprijatne. Nadimanje, kao jedna od smetnji, može biti posledica nakupljanja bakterija u tankom crevu, koje fermentišu hranu, piše Iting vel. Ukoliko se susrećemo sa ovim problemom, evo šta savetuju dijetetičari da bi moglo da pomogne.

Zeleni čaj

Ovaj napitak definitivno prednjači kod problema nadimanja. Istraživanja sugerišu da zeleni čaj može imati blagi diuretički efekat na telo, zahvaljujući kombinaciji antioksidanata i polifenola koji pomažu da se izbaci višak vode i natrijuma, a samimi tim ublaži ova nelagodnost.

Voda sa limunom

Žuti citrus, limun, poznat je kao prirodni diuretik, ali i kao blagi laksativ: Limun sam po sebi možda nije lek za nadimanje. Međutim, ukoliko se doda u vodu može da utiče na bolje varenje, pojašnjavaju nutricionisti.

Seme komorača

Sitne semenke komorača sadrže ulja koja utiču na smanjenje upale i bakterija koje izazivaju nadimanje. Takođe su odličan izvor vlakana koji pospešuju varenje. Preporuka je da se dodaju u toplu šolju čaja od kamilice ili u testo za palačinke ili mafine.

Ananas

Ovo tropsko voće nije samo ukusna užina, takođe može pomoći u ublažavanju nadimanja: "Ananas se može pohvaliti digestivnim enzimom bromelainom, koji igra značajnu ulogu u razgradnji hrane koju jedete", kaže nutricionist Emi Gorin. Jezgro ananasa sadrži veću količinu bromelaina, tako da da biste dobili maksimalnu korist, pokušajte da izvučete sok iz ovog dela jezgre, savetuju nutricionisti.

Celer

Možemo ga staviti u smuti, supu, salate. Ima visok sadržaj vode od oko 95 odsto i odličan je izvor vlakana i kalijuma, koji pomažu u kontroli vode povezane sa nadimanjem. Vlakna u celeru utiču na održavanje zdravog sistema za varenje, a pošto ima visok sadržaj apigenina, flavonoida koji se nalazi u biljkama, pomaže u povećanju rasta "dobrih" bakterija u crevima značajnih za varenje.

Spanać

Jedno od najčešće konzumiranih zelenih povrća je spanać. Odličan je izvor nekoliko vitamina i minerala, posebno magnezijuma i kalijuma, koji su efikasni u sprečavanju nadimanja i gasova. Samo 1 šolja kuvanog spanaća obezbeđuje 39 odsto preporučenog dnevnog unosa magnezijuma. Magnezijum je neophodan jer utiče da se aktiviraju enzimi koji su značajni u varenju i održavanju zdravlja creva. Takođe, šolja spanać ispunjava 24 odsto dnevnih potreba za kalijumom: "Kalijum utiče u ublažavanju nadimanja usled zadržavanja vode uzrokovane viškom natrijuma", pojašnjava nutricionista Su-Nui Eskobar.

image
VV inauguration
banner