Magazin

Koji orašasti plodovi i semenke su najbolji za srce i mozak, a koji za smanjenje kilograma

Bademi, lešnici, orasi, semenke ne samo što su ukusni, već su i odlični za zdravlje. Umerena konzumacija se i u njihovim slučajevima podrazumeva, ali šta kažu stručnjaci koji orašasti plodovi su dobri da ih jedemo kako bismo ublažili menstrualne tegobe ili na primer, redukovali kilograme?
Koji orašasti plodovi i semenke su najbolji za srce i mozak, a koji za smanjenje kilograma© @ 8photo/freepik

Orašasti plodovi važe za kalorične (na primer, 100 grama badema ima čak 579 kalorija), ali nutritivno korisne namirnice. Njihova redovna konzumacija uz izbalansirane obroke ima velike prednosti na zdravlje - utiču na smanjenje rizika od srčanih bolesti, dijabetesa.

Takođe, neke vrste orašastih plodova su se pokazale korisnijim za određene tegobe, stanja ili oboljenja.

Najbolje opcije za zdravlje žena

Semenke bundeve sadrže dosta hranljivih sastojaka koji posebno podržavaju zdravlje žena, kažu stručnjaci:

"Imaju znatno veću količinu magnezijuma u poređenju sa drugim opcijama. Magnezijum je mineral koji je posebno važan za prevenciju osteoporoze kod žena. Takođe imaju dobru količinu cinka koji igra bitnu ulogu u regulisanju menstrualnog ciklusa. Važan je i tokom trudnoće zbog svoje uloge u sintezi DNK, što je temeljni fiziološki proces za razvoj fetusa", naglašava dijetetičar Kler Rifkin.

Orasi i semenke suncokreta za redukciju težine

Semenke suncokreta su odlična opcija u regulaciji težine: "Imaj manje kalorija i masti od drugih semenki, što je dobra zamena za one koji pokušavaju da izgube težinu. Pružaju dobar izvor fosfora, koji pomaže u rastu ćelija. Takođe su dobar izvor gvožđa i vlakana", kaže Kortni Pelitera, dijetetičar.

Ne treba zanemariti ni kikiriki, kao ni indijske orahe, jer obezbeđuju organizam vlakanima, zdravim mastima i proteina i samim tim daju dugotrajan osećaj sitosti.

Pistaći i lešnici za kontrolu šećera u krvi

Pistaći su bogati vlaknima i proteinima, koji pomažu u kontroli šećera u krvi. Imaju manje kalorija u odnosu na ostale orašaste plodove, što može da utiče u kontroli težine. Takođe, lešnici sadrže solidnu količinu vitamina B6, fosfora, kalijuma i cinka, koji igraju važnu ulogu u energetskom metabolizmu, kao i očuvanju imunitetu i krvnom pritisku.

"Neka istraživanja takođe pokazuju da oleinska kiselina, koja ima u izobilju u lešnicima, može da utiče na smanjenje rizika od dijabetesa", pojašnjava Megan Hilbert, dijetetičar, a piše Haf post.

Orasi za zdravlje mozga, bademi odlični za srce

Orasi su bogati antiinflamatornim mastima, smanjuju upale i pogodno utiču na mentalno zdravlje i i smanjuju rizik od kognitivnog pada. Pošto su orasi bogati antioksidansima i antiinflamatornim mastima, oni imaju potencijal da imaju neuro-zaštitnu korist. Nutricionisti preporučuju bademe i orahe za zdravo srce, ali naglašavaju da se vodi računa o količini koju unosimo. 

image