Magazin

Ovih 10 namirnica nikada ne bi trebalo da naručujete onlajn

Naručivanje putem servisa za dostavu svakako olakšava svakodnevni život, ali i pored toga pojedine namirnice nikada ne bi trebalo kupovati onlajn.
Ovih 10 namirnica nikada ne bi trebalo da naručujete onlajn© Canva / Motortion

Popularni servisi za dostavu gotove hrane, namirnica, proizvoda za negu (i svega ostalog što nam samo može pasti na pamet) nude pregršt mogućnosti koje su u današnjem užurbanom ritmu veoma praktične. Možemo odabrati iz koje prodavnice želimo željene artikle, način plaćanja, pa čak i vreme isporuke.

Ovakav sistem mnogim ljudima omogućava jednostavniju organizaciju svakodnevnih obaveza, kao i pripreme jela, ali su se stručnjaci ipak složili da pojedine namirnice ne treba naručivati, već kupovati samostalno, u radnji ili na pijaci. Za to oni imaju i dobar razlog.

Meko voće

Voće koje je osetljivo i koje je poznato po svojoj mekanoj strukturi, poput nektarina, šljiva, kajsija i breskvi, ne bi trebalo naručivati onlajn. Imajući u vidu da je ono nežno, može se dogoditi da se ošteti još na rafu u radnji, a da zaposleni to ne primete i spakuje vam takvu voćku, ili prilikom pakovanja i transporta ka vama. Ovakve namirnice bi ipak trebalo birati samostalno.

Jaja

Nije iznenađenje što su se jaja našla na ovom spisku, budući da su i ona izuzetno nezahvalna za naručivanje zbog svoje osetljivosti. Ne samo što se može dogoditi da već u prodavnicu stiknu naprsle ljuske, već nije isključeno ni da puknu prilikom isporuke na vašu adresu. Ovakva jaja obično nisu pogodna za jelo, pa bi ipak trebalo da kupovinu ove namirnice putem dostave ipak izbegnete.

Avokado

Za razliku od mekog voća i jaja, avokado nije toliko osetljiv, ali postoji drugi razlog zbog koga ga ne bi trebalo naručivati onlajn, a to je njegova zrelost. Poznato je da se u prodaji nalaze i nezreli, i savršeno zreli, ali i prezreli (gotovo pa pokvareni) avokado, a budući da ih nećete birati vi, već zaposleni u supermarketu, nikada ne znate šta će vam stići.

Zelena salata

Postoji više vrsta zelene salate, ali svaka od njih zahteva skladištenje u rashladnoj vitrini. Kada ovo povrće naručite onlajn, može se dogoditi da se prilikom isporuke ono isuviše ugreje, izgubi svoju čvrstinu i boju i postane sluzavo, a samim tim, vi ćete ostati bez salate na koju ste računali.

Dinje

Baš kao i kod avokada, i kod dinje njena zrelost može biti problem. Zaposleni u marketima zbog prevelikog obima posla često nemaju vremena da proberu dinju koja je savršeno zrela, pa nije isključeno da ćete dobiti onu nezrelu, koja nije ni slatka, a ni sočna, ili prezrelu voćku koju ćete morati odmah da upotrebite kako je ne biste bacili.

Riba

Riba je još jedna namirnica koju ne bi trebalo da naručujete putem aplikacija za dostavu hrane. Ukoliko se ne skladišti na propisan način, riba može postati izvor štetnih bakterija i izazvati trovanje. Nju, praktično, ne bi trebalo ni kupovati u supermarketima, već u posebno specijalizovanim radnjama, odnosno ribarnicama. 

Meso

Kao ni ribu, ni meso i mesne prerađevine ne bi trebalo poručivati putem interneta, jer postoji rizik da se ono u transportu može pokvariti i postati uzrok mnogobrojnih stomačnih tegova. Umesto toga, meso bi u idealnom slučaju trebalo kupovati u mesarama, a ukoliko ih nemate u blizini, onda u radnji, ali uz uslov da to obavite samostalno.

Gotova pržena hrana

Prženi krompirići, pohovana piletina i ostala hrana koja je termički obrađena i koja se konzumira vruća i hrskava se takođe našla na spisku eksperata sa portala Ril Simpl. Budući da dostava iz bilo koje radnje zahteva najmanje 20 do 30 minuta, budite sigurni da ćete željeni obrok dobiti topao (a ne vruć, kako bi trebalo) i potpuno mekan.

Mlečni proizvodi

Većinu mlečnih proizvoda, poput mleka, pavlake, jogurta i slično bi takođe trebalo kupovati u radnji, a nikako putem dostave. Glavni razlog jeste što se ove namirnice mogu pokvariti ukoliko su dugo u putu, što će vas u najboljem slučaju ostaviti bez omiljene kaše ili kafe ujutru, a u najgorem - i pokvarenog stomaka do kraja dana.

Rezano cveće

Naručivanje cveća putem dostave može biti sjajno rešenje ako ste zaboravili na nečiji rođendan, ali bi ipak trebalo izbegavati ovu uslogu koju nude dostavljači- Pre svega jer najčešće ne postoji usluga personalizovane izrade buketa, a potom i što se može desiti da cveće koje stigne na adresu bude već poluuvelo.

image
VV inauguration
banner