Magazin

Tokom trudnoće telu je potrebno znatno više energije nego što sa mislilo - 50 hiljada kalorija više

Trudnoća je energetski mnogo intenzivnija nego što se pre mislilo. Za nastanak i nošenje malog bića neophodno je skoro 50 hiljada kalorija i dobar san, ističu naučnici.
Tokom trudnoće telu je potrebno znatno više energije nego što sa mislilo - 50 hiljada kalorija više© Camylla Battani/unsplash

Potrebe za dodatnim kalorijama nisu jednake tokom celog perioda trudnoće - neophodno je više kako vreme odmiče. U totalu, "tokom trudnoće, za stvaranje i nošenje fetusa potrebno je 49.753 kalorije, što je ekvivalent 164 snikers čokoladica", pojašnjava dr Dastin Maršal, koautor studije objavljene časopisu Sajans.

Za ovu metaanalizu, naučnici su koristili su podatke iz hiljada postojećih naučnih članaka da bi sagledali koliko se energije se tokom trudnoće zaista potroši.

"Iako većina žena verovatno intuitivno oseća ili je iskusila velike energetske zahteve koji proizlaze iz trudnoće, naš rad istražuje širok raspon - od insekata preko guštera do ljudi. Otkrili smo da je ukupna energija potrebna za reprodukciju znatno veća nego što se pre smatralo. Najveći deo dodatne energije koja je trudnici potrebna ide na razvoj i nošenje fetusa", rekao je glavni autor studije dr Samuel Ginther i dodaje:

Samo izvestan deo energije "stigne" do bebe, pojašnjavaju naučnici:

"Većina energije koju sisari koriste u reprodukciju se zapravo iskoristi u metaboličkoj toploti, a samo 10 odsto završi kod bebe. Kada se uzmu u obzir i laktacija i metaboličko opterećenje, sama beba predstavlja manje od 1/20 ukupne reproduktivne investicije", pojašnjava Maršal, a piše Si-En-En.

Mnogi naučnici već sada ističu značaj istraživanja:

"Mislim da je ova studija revolucionarna. Svaka trudnica bi mogla da kaže koliki je nivo iscrpljenosti kada ste trudni i kako vam to troši život", dr Iv Fajnberg.

Tokom trudnoće, potrebe za kalorijama se menjaju: "Kada dođete do drugog tromesečija, potrebno vam je oko 350 dodatnih kalorija dnevno, dok je dnevno potrebno 450 kalorija više u trećem tromesečju. Ako dojite moraćete da dodate 450 do 500 kalorija više u svoju ishranu nego pre trudnoće", rekla je dijetetičarka Natali Mokari.

Šta jesti tokom trudnoće

"Kako ćete jesti zavisi od trudnoće", pojašnjava Mokari. Ona preporučuje da trudnice pokušaju da jedu svaka tri do četiri sata ili da dodaju grickalice svaka dva sata tokom dana: "Ne moraju nužno da budu tri standardna obroka sa nekoliko užina između, jer ponekad ne možete da se nosite sa tim ako imate mučninu", ističe.

Važni su ugljeni hidrati za energiju, proteini, zdrave masti kao što su losos, maslinovo ulje, avokado, puter od kikirikija: "Neophodno je da enrgija dolazi od dobre, celovite hrane".

Takođe, tokom trudnoće je bitan i san: Ako se osećate umorno, idite na spavanje, jer ste iscrpljeni u trudnoći", kaže Fajnberg.

image