Magazin

Budite oprezni: Automobil isto može da vam ukrade podatke, a ovo će vam pomoći da se zaštitite

Aplikacije koje se koriste za povezivanje automobila i telefona pokazale su se kao veoma rizične kada je reč o zaštiti ličnih podataka. Zaštititi se od krađe podataka nije nemoguće, a sve što treba jeste ispratiti savete koje su podelili eksperti za sajber-bezbednost.
Budite oprezni: Automobil isto može da vam ukrade podatke, a ovo će vam pomoći da se zaštitite© Canva / Jirsak

Savremeni automobili opremljeni su posebnim sistemima povezivanja sa mobilnim telefonima, zahvaljujući kojima vozači imaju veću koncentraciju u vožnji i obe ruke na volanu. Međutim, nedavno istraživanje koje su sproveli stručnjaci za sajber-bezbednost kompanije Mozila fandejšn pokazalo je da ove aplikacije predstavljaju veliki rizik po privatnost pojedinaca. Dobra vest jeste da postoje načini kako se zaštititi od potencijalnog rizika curenja ličnih podataka i sadržaja koji se nalazi na telefonu, a ovo su koraci koje bi trebalo da preduzmete po tom pitanju.

Proveriti uslove privatnosti

Prvo i osnovno - proverite uslove privatnosti proizvođača automobila, bilo da je u pitanju vozilo koje nameravate da kupite ili iznajmite na određeni vremenski rok. Ove podatke možete pronaći na sajtu proizvođača ili se raspitati kod prodavaca ili rent-a-kar kuće. Podaci koje aplikacija prikuplja trebalo bi da budu zaštićeni korišćenjem virtuelnih privatnih mreža (VPN) ili nekom drugom tehnologijom kako se ne bi dogodilo da dospeju u ruke zlonamernika.

Vodite računa čemu dajete pristup

Aplikacije za povezivanje automobila i telefona mogu zahtevati pristup različitim sadržajima i funkcijama na telefonu. Neke osnovne su pristup mikrofonu, spisku kontakata i poziva i porukama. Međutim, određeni softveri od korisnika traže da se omogući i pristup galeriji, kameri, skrivenim folderima i drugim, potpuno nepotrebnim funkcijama i folderima. Preporuka stručnjaka je da dobro razmislite čemu želite da omogućite pristup i omogućite ga samo onome što je zaista neophodno.

Vratite aplikaciju na fabrička podešavanja

Kada dođe vreme da vratite iznajmljeni automobil ili prodate svoj, uvek vratite aplikaciju za povezivanje vozila i telefona na fabrička podešavanja, kako biste obrisali sve čemu je ona ikada imala pristup. Istina, nekada ovo nije moguće uraditi samostalno, već ćete morati da se obratite serviserima koji će to uraditi uz pomoć kompjutera, ali, ako je to cena koju treba da platite za svoju privatnost - bolje je i tako, nego da rizikujete.

Redovno ažuriržajte softver aplikacije

Baš kao što i na mobilnom telefonu ili računaru redovno preuzimate ažuriranja softvera, činite to i na automobilu. Proizvođači aplikacija putem novih ažuriranja neprekidno unapređuju sisteme zaštite, koji u ovom slučaju igraju veoma važnu ulogu. Osim toga, poželjno bi bilo s vremena na vreme da proverite spisak povezanih uređaja na telefonu i obrišete one koje ne prepoznajete ili ne koristite duži vremenski period.

image