Magazin

Planirate put u Sankt Peterburg? Na ove stvari treba da obratite pažnju

Severna prestonica Rusije, Grad belih noći, Grad muzeja - sve ovo su nazivi za jedan od najlepših ruskih gradova, Sankt Peterburg. Zbog svoje bogate istorije i velikog broja znamenitosti ovaj grad je i pravi izazov za turiste, jer planirajući svoje putovanje oni jednostavno ne znaju odakle da počnu i šta da posete.
Planirate put u Sankt Peterburg? Na ove stvari treba da obratite pažnju© Canva / Vladislav Zolotov

Svaki put kada planiramo putovanje na neku destinaciju na kojoj do sada nismo bili, naše misli su rasute na sve strane - da li je sada pravo vreme za posetu grada, da li će biti gužve, kako napraviti optimalnu rutu obilaska tako da bude što manje "praznog hoda", pa i gde odsesti i jesti. Ukoliko je Sankt Peterburg na vašoj listi želja, ovi saveti će vam sigurno značiti prilikom organizacije putovanja.

@rtbalkan

Da li ste obišli ovaj impresivni grad u Rusiji? 🇷🇺 #rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #zanimljivosti #foryou #foryoupage #fyp #fy ⁣#fypシ #moscow #saintpetersburg

♬ original sound - RT Balkan

Koje je idealno vreme za posetu Sankt Peterburga

Sankt Peterburg je magičan u bilo koje doba godine, ali je najbolje vreme za posetu, naročito ukoliko ste zimogrožljivi, period između kasnog proleća i rane jeseni. Od kraja maja pa sve do početka jula meseca moći ćete da uživate u fenomenu poznatom kao bele noći, kao i nezaboravnom prizoru mostova koji se razdvajaju, dok je septembar savršen jer u to vreme lišće na drveću počinje da žuti, pa je i doživljaj grada potpuno drugačiji. Za one izdržljive, kojima ruska zima ne predstavlja problem, i decembar i januar mogu biti odličan izbor - prizori hramova i muzeja okruženi belinom snežnog pokrivača sigurno će vas ostaviti bez daha.

Koliko dana je dovoljno u Sankt Peterburgu

Nekima - ni ceo život. Ali, ukoliko pričamo o turističkoj poseti Severne prestonice, ne bi trebalo da putovanje traje kraće od 3 do 5 dana. Naravno, za ovako kratko vreme moći ćete da posetite tek ponešto. Primera radi, "protrčite" kroz Ermitaž, obiđete hram Spas na Krvi, i eventualno se provozate brodićem po reci Nevi i kanalima. Idealno bi bilo da putovanje traje najmanje dve nedelje - tako ćete uspeti da posetite i centar grada i sve turističke atrakicije koje se tu nalaze, ali i da obiđete rezidenciju ruskih imperatora, Petergof ili "grad u gradu", Kronštadt

Karte, smeštaj i restorane bukirajte onlajn

Sankt Peterburg godišnje poseti oko 8 miliona turista, a znači - gužva je tokom cele godine. Kako biste izbegli višečasovno čekanje u redovima ispred muzeja ili pozorišta, postarajte se da karte kupite onlajn na zvaničnim sajtovima. Isto se odnosi i na restorane, naročito one poznate. Lista čekanja je nekada i po nekoliko meseci, pa ukoliko želite da sebe častite izvrsnom večerom sa pogledom na magična svetla Sankt Peterburga, mesto rezervišite na vreme. Takođe, kada planirate putovanje imajte na umu i da mnoge kulturne ustanove ne rade ponedeljkom.

Najbolje je da koristite gradski prevoz, a ako više volite taksi instalirajte aplikaciju

Mnogi turisti kažu kako se grad najbolje doživi ukoliko koristite sve njegove resurse, uključujući i gradski prevoz. U Sankt Peterburgu je on veoma razvijen i poprilično jednostavan za snalaženje. Plaćanje prevoza se najjednostavnije obavlja putem kartice "Podorožnik", koja je univerzalna za sva prevozna sredstva - možete sa njom i u metro i u drumski prevoz. Ukoliko, pak, preferirate taksi, najbolje bi bilo da instalirate neku od zvaničnih aplikacija - "JandeksGo", "Siti-Mobil" ili "Uber Rusija".

image