Magazin

Tinejdžeri koji poseduju ovu osobinu kasnije postaju odlični roditelji

Buntovni, nesigurni, a nekad čak i uplašeni, tinejdžeri teže ka tome da svoje prijatelje biraju tako da im pruže sve ono što im (najčešće) nedostaje kod kuće. Kroz ova prijateljstva oni grade svoju ličnost i razvijaju i neguju brojne socijalne veštine, a jedna od osobina koja se stiče baš u tom "sigurnom prostoru" igra značajnu ulogu u kasnijem dobu, kada oni postanu roditelji.
Tinejdžeri koji poseduju ovu osobinu kasnije postaju odlični roditelji© Canva / dimaberlinphotos

Adolescentski period je izazovan za sve - i za tinejdžere koji pokušavaju roditeljima da dokažu da su dovoljno odrasli da donose neke (za njih važne) odluke, ali i za njihove roditelje i članove porodice koji nikako ne mogu da se pomire sa činjenicom da njihova deca više nisu tako mala i da treba da im daju više prostora i slobode da se izraze.

U tom turbulentnom periodu tinejdžeri sklapaju mnoga čvrsta prijateljstva. Neka od njih traju godinama, pa čak i decenijama, a neka - tek toliko da se iz njih izvuku važne lekcije. Ipak, ono najvažnije jeste da upravo ta tinejdžerska prijateljstva formiraju njihovu ličnost i definišu to kakvi će roditelji oni biti kada za to dođe vreme.

Kako "tinejdž prijateljstva" utiču na razvoj socijalnih veština

Prijateljstva su važan segment života, naročito u periodu odrastanja: ona nam obezbeđuju siguran prostor da iskažemo sve svoje snove i strepnje, pružaju podršku onda kada nam je potrebna, i guraju nas da istražujemo sebe i svakoga dana budemo bolji nego juče. Kroz ove odnose se ne stiču i razvijaju brojne socijalne veštine, ali i formiraju određene crte ličnosti, poput razumevanja, strpljenja, tolerancije i empatije. I upravo su te osobine kasnije ključne za zdrave i produktivne odnose sa partnerima, kolegama i drugim jedinkama društva.

Koja osobina definiše kakav će roditelj jednog dana biti (vaš) tinejdžer

Jedna od ovih osobina ličnosti, a konkretno - empatija, koja se formira i neguje kroz tinejdžerska prijateljstva, kasnije igra posebno važnu ulogu u tome kako će se neka osoba snaći u ulozi roditelja, prenosi portal Sajkolodži Tudej. Naučno istraživanje koje je sprovela psiholog Džesika Stern pokazalo je da postoji značajna korelacija između empatije i roditeljstva: oni tinejdžeri kod kojih je ona bila veoma razvijena su u zrelijem dobu bili bolji roditelji, koji su svojoj deci pružali veći nivo podrške i razumevanja.

image