Magazin

Evo šta se dešava sa vašim zubima ako žvaćete led

Jedni led žvaću jer uživaju u zvuku krckanja koji tom prilikom nastaje, drugi - jer im prija da se dodatno osveže nakon što popiju piće, a treći jer ih to jednostavno smiruje. Ali, malo ko razmišlja o štetnim posledicama koje ova navika ima po zdravlje zuba.
Evo šta se dešava sa vašim zubima ako žvaćete led© Canva / Africa images

U toplim danima koji su pred nama mnogi će prednost dati osvežavajućim napicima sa velikom količinom leda: limunadama, ledenim čajevima i kafama, pa i koktelima. Led koji ostane nakon ispijenog pića može izgledati primamljivo za žvakanje - nekome iz dosade, a nekome zbog stresa. Međutim, stomatolozi upozoravaju da ga nikako ne treba žvakati.

Zašto ne treba da žvaćete led

Navika žvakanja leda koji preostane u čaši je izuzetno štetna po zube. Ona može dovesti do oštećenja zubne gleđi usled čega će zubi postati osetljiviji na toplu i hladnu hranu, krnjenja zuba, pa čak i njihovog pucanja. "Zubna gleđ se sastoji od posebnih struktura u obliku štapića, koje čine na hiljade mikroskopskih kristala", objasnila je doktor Rupali Kulkarni u intervjuu za portal Ju-Es-Ej Tudej. "Budući da je i led takođe vrsta kristala, kada on dođe u kontakt sa zubima, jedno od njih će se neminovno oštetiti", dodala je ona.

"Naprsnuće zuba može biti izuzetno bolno. Osim toga, u većini slučajeva moraćete da izvadidte ostatak zuba i da na njegovo mesto stavite implant, što nije nimalo prijatna intervencija", upozorila je stomatolog Grečen Jarboro.

Osim što možete izazvati oštećenje zubne gleđi ili dovesti od pucanja zuba, žvakanjem leda možete prouzrokovati i oštećenja postojećih plombi na zubima, kao i keramičkih krunica. Zbog razlike u stepenu širenja i skupljanja prirodnog zuba i materijala, koja su očekivana usled promene temperature, plombe i krunice mogu ispasti ili se odlepiti, što nikako nije dobro.

Zubnu gleđ oštećuje i gazirana voda

Zubnu gleđ može oštetiti i gazirana voda, odnosno ugljen-dioksin koji se nalazi u njoj, a koji se dodaje u mineralnu vodu u procesu njene karbonizacije. Kada se rastvori u vodi, on se pretvara u ugljenu kiselinu, koja u usnoj duplji snižava pH vrednost, zbog čega posledično dolazi i do slabljenja emajla, zaštitnog sloja kojim su prekriveni naši zubi i koji je presudan za njihovo zdravlje.

Osim ugljen-dioksida, zdravlju zuba dodatno štete i različite arome, kao i limunska i druge kiseline koje proizvođači vode dodaju u procesu pravljenja ovih osvežavajućih napitaka. U kombinaciji, ova jedinjenja predstavljaju ozbiljnu pretnju dentalnom zdravlju i mogu prouzrokovati velike probleme sa zubima i desnima. "Iako bi gazirana voda mogla biti zdravija alternativa gaziranim šićima, važno je konzumirati je umereno", dodao je stomatolog Rahul Nehra u intervjuu za portal Vejls Onlajn.

image