Magazin

Zašto vaš pas odjednom postane hiperaktivan

Oni koji poznaju pse bez sumnje su mogli da vide kako ove životinje s vremena na vreme dobijaju nalete energije, koji su uglavnom okarakterisani brzim trčanjem (bez posebnog cilja), dahtanjem, skakanjem, živahnim igranjem... Ali zašto dolazi do ovoga i da li je razlog za brigu?
Zašto vaš pas odjednom postane hiperaktivan© Pexels/Charles McKeever

Nasumični nalet energije koji uzrokuje da vaš pas trči u krug ili obara sve oko sebe može biti smešan, ali važno je da vlasnici pasa znaju šta ih može "aktivirati", kao i kada to može biti razlog za zabrinutost. Stručnjak za ponašanje životinja je za "Dejli mejl" otkrio nekoliko potencijalnih razloga za ove neobjašnjive nalete energije:

Nedovoljno aktivnosti

Isto kao kada, na primer, celog dana ne izlazite iz kuće, uveče možete teško zaspati i čak osećate nalet adrenalina pre odlaska u krevet. Ovo isto važi i za vašeg psa, kojem je potrebna svakodnevna fizička aktivnost, bez obzira na rasu.

Ako psi ne dobijaju dovoljno mentalne i fizičke stimulacije tokom dana, onda će verovatno biti hiperaktivni. Preporučljivo je da pronađete nove načine da se vaš pas oslobodi viška energije ili čak da angažujete stručnjaka, koji će moći da proceni vašeg psa i njegove potrebe i osmisli plan za rešavanje ovog ponašanja.

Vaš pas voli da beži od vas

Možda zvuči neobično, ali ne brinite - pas koji "beži" od vas zapravo samo želi da se igra, jer ne želi da ga "uhvatite" u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Ovo je važan vid zabave za vašeg psa, što mu takođe omogućava da izbaci višak energije, a u međuvremenu uživa i u pažnji koju dobija od vas.

Faza života

Drugi mogući faktor je životna faza vašeg psa, pri čemu je veća verovatnoća da će štenci i mlađi psi dobiti ove nalete energije. Međutim, prema stručnjacima, čak i stariji psi mogu povremeno da se ponašaju ovako (iako je ređe i manje energično).

Za štene ili mlađeg psa, razlozi ovog ponašanja su verovatno rezultat viška energije koju moraju da sagore, nalet energije od uzbuđenja što vide drugog psa ili nekoga koga poznaju…

Vaš pas je srećan u vašem prisustvu

Želja da se podstakne igranje sa ljudima ili drugim psom ili jednostavno osećaj sigurnosti i sreće koji vaš pas oseća mogu da budu razlozi za hiperaktivnost.

Drugim rečima, to je iskazivanje naklonosti prema vama, kao njihovom vlasniku, ali i prema drugima koje vole.

Stariji pas je uzbuđen

Iako je ovo ponašanje češće kod mlađih pasa, stariji psi takođe mogu postati energični i uzbuđeni, kao što je prethodno navedeno. Međutim, uzrok ovoga često može da zavisi od ličnosti psa, tako da je preporučljivo da se posavetujete sa stručnjakom za ponašanje. 

Takođe, ako vaš stariji pas ima zdravstvenih problema, u ovim trenucima obratite pažnju na njega, kako biste sprečili povrede i veliki zamor.

image