Magazin

"Vi uživate, mi patimo": Stanovnici Majorke se okupljaju na plažama da bi "oterali" turiste

Protesti protiv turizma koji se nedeljama održavaju na ulicama Balearskih ostrva će se tokom vikenda preseliti na obalu, u pokušaju da se plaže Majorke oporave od gužvi zbog velikog broja turista. Pod parolom "Zauzmimo naše plaže", pozivaju se svi stanovnci u blizini plaža da se kupaju i "uživaju u njima kao i ranije".
"Vi uživate, mi patimo": Stanovnici Majorke se okupljaju na plažama da bi "oterali" turisteGetty © Sean Gallup

Organizatori pozivaju stanovnike Majorke na protest koji će se održati na plažama španskog ostrva, u nadi da će se prevelike gužve i rast cena usled prekomernog turizma zaustaviti. Stanovnici tvrde da masovni turizam podiže cene zakupa stanova za lokalno stanovništvo i vrši pritisak na njihove javne usluge.

Nezadovoljni Majorkanci okupili su se u letovalištu Kolonija de Sant Džordi, istočno od glavnog grada ostrva, Palma de Majorke. Ova grupa je na društvenim mrežama podelila hešteg "OcupemLesNostresPlatges", što u prevodu znači "katalonci za okupiranje svojih plaža". Drugim rečima, pokret naglašava da je vreme da stanovnici "zaposednu" sopstvene plaže umesto turista.

Antituristički pokret je takođe objavio da će se veće demonstracije održati u nedelju 16. juna na plaži Sa Rapita.

"Plaže pripadaju svima"

"Poziv stanovnicima da napune plaže Majorke u znak protesta protiv prenaseljenosti. Pozivamo sve stanovnike koji žive u blizini plaža da odu tamo da oporave naše plaže i uživaju u njima kao i pre," napisala je grupa na platformi Iks, prenosi "Dejli mejl".

Grupa je sebe opisala kao "građanski, miran i porodični odgovor" na masovni turizam, dodajući: "Jednostavno ćemo ići na kupanje, da pokažemo da plaže pripadaju svima, da su javno dobro i mi sami nećemo da odustanemo." Pokret je nastao kao odgovor na izjave Manuele Kanjadas, portparolke stranke Voks, koja je rekla da Majorkanci "ne mogu očekivati da će ići na plažu u julu i avgustu kao pre mnogo godina".

U Palmi, demonstranti protiv prekomernog turizma predložili su poreze za putnike na kruzerima, manje automobila za iznajmljivanje i revidirane naknade za smeće za turiste.

Stanovnici žele ograničen broj turista

Gradonačelnik Palme, Haim Martinez, rekao je Komitetu za održivost da treba ograničiti broj kruzera ili da se dozvoli kretanje onih kojima je Majorka matična luka. Prošle subote, hiljade meštana marširalo je glavnim gradom ostrva, upozoravajući turiste da "idu kući" sa transparentima na kojima je pisalo "Majorka nije na prodaju".

Prethodno je na Kanarskim ostrvima 20. aprila preko 50.000 ljudi izašlo na ulice Tenerifa u znak protesta protiv masovnog turizma, mašući plakatima na kojima je pisalo "Vi uživate, mi patimo" i "14 miliona turista godišnje, ali 36 odsto Kanara u opasnosti od siromaštva".

Meštani Tenerifa takođe su štrajkovali glađu više od nedelju dana u okviru šire protestne kampanje. 

U proteklih nekoliko meseci, zemlje koje svake godine privlače putnike (kao što su Japan, Holandija, Italija) takođe pokušavaju da odvrate veliki broj turista uvođenjem određenih zabrana i pravila.

image