Magazin

Amsterdam zabranjuje izgradnju novih hotela zbog velikog broja turista

Amsterdam više neće dozvoliti da se grade nove hotelske zgrade i ovo je odgovor lokalnih vlasti na borbe protiv masovnog turizma.
Amsterdam zabranjuje izgradnju novih hotela zbog velikog broja turista© Liam Gant/pexels

Glavni grad Holandije pronašao je svoje metode koje baš i ne idu u korist turizma, ali jesu na strani žitelja grada - naime nema više gradnje hotela. Ovakva odluka doneta je kako bi grad bio što prikladniji za život meštana i posetilaca.

"To znači da neće biti preteranog turizma, novih hotelskih zgrada, i ne više od 20 miliona noćenja turista u hotelima po jednoj godini", navodi se u saopštenju uprave grada, a piše Rojters.

Postoje izuzeci kad je u pitanju gradnja

Ipak, novi hotel u Amsterdamu može da se izgradi samo ako se zatvori drugi hotel, ako se broj mesta za spavanje ne poveća i ako novi hotel bude bolji - na primer, održiviji. Međutim, pravilo se ne odnosi na nove hotele koji su već dobili dozvolu.

Grad aktivno pokušava da ograniči broj turista, koji uglavnom dolaze u Amsterdam, zbog tzv. seks turizma u Kvartu crvenih fenjera, kao i liberalne politike konzumacije lakih droga.

Šta tako privlači turiste u Amsterdamu 

Amsterdam je definisan kružnim vodenim kanalima, prepoznatljiv je po zanimljivoj arhitekturi i smatra se jednim od najvećih finansijskih i kulturnih centara cveta.

Zvanični podaci kažu da su turistima primamljivi Rajks muzej, muzej Vinsenta van Goga i Rembranta, ako i kuća Ane Frank. Ipak, kako je bilo reči, kasa grada se dobrim delom puni i od legalizovane prostitucije i lakih droga.

image
VV inauguration
banner