Magazin

Robot oborio Ginisov rekord: Složio Rubikovu kocku 10 puta brže od čoveka

Šta čovek može da uradi za 305 milisekundi? Nauka kaže - da trepne jedan i po put. Ali, jedan robot je uspeo za ovo vreme da sklopi Rubikovu kocku i time obori svetski rekord koji je postavljen pre punih 6 godina!
Robot oborio Ginisov rekord: Složio Rubikovu kocku 10 puta brže od čoveka© DALL-E by ChatGPT

Izuzetni rezultati robota danas više nikoga ne iznenađuju: oni autonomno hodaju, rade u fabrikama, pomažu starima po kući i rešavaju svakakve mozgalice. Jedan se, doduše, posebno istakao, na jednom takmičenju u Japanu u brzom slaganju Rubikovih kocki. Rezultat je bio toliko dobar da je oboren čak i Ginisov rekord.

"Skaratiti vreme slaganja Rubikove kocke je bio jako težak zadatak, ali smo se u isto vreme i dobro zabavili", rekao je vodeći inženjer koji je zaslužan za izradu ovog robota u intervjuu za Ginisovu knjigu rekorda. "Pogledao sam video snimke prethodnog rekordera i znao sam da imamo bolji motor", dodao je on.

Robot je šampion u brzom slaganju Rubikovih kocki

Za apsolutnog šampiona na ovom takmičenju proglašen je TOKUI Fast Accurate Synchronized Motion Testing Robot koji je dizajnirao Micubiši. Ovom robotu nestvarnih performansi je za slaganje Rubikove kocke bilo potrebno tek 0,305 sekundi, čime je oboren prethodni svetski rekord koji je iznosio 0,38 sekundi i koji je postavio njegov "kolega" pre punih 6 godina.

Ostvareni rezultat je zaista dostojan divljenja, naročito ukoliko se uporedi sa vremenom koje je potrebno čoveku da bi izvršio istu radnju. Najbržem čoveku na svetu u ovoj disciplini, Maksu Parkeru, je za slaganje Rubikove kocke bilo potrebno 3,13 sekundi prošle godine kada je postavljen ovaj rekord. To je čak 10 puta više vremena!

Robot je bio još i brži, pa su inženjeri morali da ga usporavaju

Zanimljivo je i to da je TOKUI robot bio još brži kada su ga indženjeri sklopili prvi put - toliko, da Rubikova kocka nije mogla da izdrži brzinu kojoj je mehanizam okretao. Ovo nije bilo produktivno, pa su inženjeri morali da pronađu način da ga malo uspore, ali ne previše, jer onda ne bi oborili rekord.

Nakon 20 minuta podešavanja, robotu su konačno podešeni svi parametri tako da on bude savršen za ovaj poduhvat. "Znamo da naši proizvodi mogu da učine svet još boljim mestom. Nadamo se da će nakon ovoga ljudi imati bolju sliku o tome kakvi su naši proizvodi", rekli su predstavnici TOKUI tima koji stoji iza ovog poduhvata.

image