Magazin

Oboren Ginisov rekord u "italijanskom poljupcu": 465 parova je ponovilo kultnu scenu iz "Maze i Lunje"

"Italijanski poljubac" u kome se između dve osobe deli jedna špageta skoro svima nama poznat je iz kultnog crtanog filma "Maza i Lunja", je, verovali ili ne, u stvarnom životu jedna od takmičarskih disciplina. Novi Ginisov rekord je zabeležen u Nemačkoj, a u takmičenju je ovoga puta učestvovalo čak 465 parova!
Oboren Ginisov rekord u "italijanskom poljupcu": 465 parova je ponovilo kultnu scenu iz "Maze i Lunje"© Guinness World Records

Da se likovi i scene iz crtanih filmova itekako mogu pretočiti i u stvarni život dokazalo je i 465 parova koji su učestvovali u obaranju Ginisovog rekorda u "italijanskom poljupcu". Manifestacija je upriličena u Nemačkoj, a za potrebe njene organizacije izdvojen je čitav jedan aerodromski hangar. Prethodni rekord u ovoj disciplini postavljen je u belgijskom gradu Gent prošle godine, a tada je u takmičenju učestvovalo 433 para.

Takmičari su imali samo 30 sekundi za "italijanski poljubac"

Zadatak takmičarskih parova nije bio nimalo lak: oni su morali za 30 sekundi da pojedu jednu špagetu dugu 60 centimetara, tako da se ona ne prelomi u vazduhu između njih, a svoj poslednji zalogaj krunišu i poljupcem, kako bi ispunili sve uslove koje je postavila Ginisova knjiga rekorda za disciplinu "italijanski poljubac".

Romantičan naziv ovakvog načina konzumacije špageta nastao je upravo zbog tog poslednjeg zalogaja u kome se usne dvoje partnera dodiruju u poljupcu. Pošto je u pitanju pasta, koja je tradicionalno italijansko jelo, bilo je sasvim logično da se nazove baš tako.

Inspiracija za rekord je scena iz crtaća "Maza i Lunja"

Romantičan trend je potekao iz kultnog animiranog filma "Maza i Lunja" iz 1955. godine, koji je nastao u produkciji kompanije Volt Dizni. U čuvenoj sceni, dvoje zaljubljenih pasa, Maza, neodoljivo simpatična koker španijelka, i Lunja, običan pas bez ikakvog pedigrea, sede na večeri, dok je ispred njih tanjir prepun špageta i izvrsnih, mesnatih ćufti. Potpuno očarani jedno drugim, njih dvoje dele jednu špagetu sve dok se njihove njuške ne dodirnu.

Aerodromski hangar je za tren postao najromantičniji prostor u gradu

Manifestacija je organizovana u hangaru berlinskog aerodroma Templhof, a budući da je broj učesnika ovogodišnjeg takmičenja bio pozamašan (ukupno je bilo 930 takmičara), za potrebe njenog održavanja angažovano je i 12 konobara koji su "patrolirali" prostorom.

Estetika prostora je u potpunosti ispratila romantični duh samog rekorda - dekoracije su bile posvećene ljubavi, a stolovi prekriveni kariranim stolnjacima, baš kao i u kultnom crtanom filmu "Maza i Lunja". Kako su naveli organizatori, za pripremu za obaranje rekorda, njihovom timu je bilo potrebno preko 20 časova rada.

image