Magazin

Nezadovoljni ste poslom koji radite? Evo šta se dešava u vašem organizmu zbog toga

Toksično radno okruženje i posao koji ne donosi zadovoljstvo i osećaj ispunjenosti na organizam ostavljaju užasne posledice. Neraspoloženje je samo "vrh ledenog brega", dok se u dubinama kriju daleko ozbiljnija zdravstvena stanja.
Nezadovoljni ste poslom koji radite? Evo šta se dešava u vašem organizmu zbog toga© Canva / Peopleimages.com - YuriArcurs

Svako od nas ima poneki loš dan na poslu: zadataka ima preko glave, ništa ne ide od ruke, a kolege su zbog svojih obaveza "naelektrisane" i spremne da u svakom trenutku odreaguju i na najmanju sitnicu. Ali, ako se ovakav scenario dešava duži vremenski period, znači da u kompaniji nešto ne štima. Rad u takvom okruženju postepeno se odražava na sve aspekte života, pa i na zdravlje, prouzrokujući niz posledica koje se kasnije sve teže saniraju.

Gubitak sna 

Neprekidno razmišljanje o poslu i nerviranje oko rokova ili konfliktnih kolega čak i uveče pred odlazak na spavanje za posledicu obično ima neprospavane noći. Jedna ili dve i ne predstavljaju veliki problem po zdravlje (iako, naravno, nisu poželjne), ali ukoliko to pređe u hronično stanje, organizam će u jednom trenutku oslabiti. "Nesanica povezana sa poslom je znak da nešto nije kako treba", navela je psiholog Monik Rejnolds u intervjuu za portal Hafington Post.

Hronične glavobolje i bolovi u mišićima

Kada smo duži vremenski period napeti na poslu naš organizam takvo okruženje doživljava kao potencijalno opasno - kao da smo u divljini, okruženi predatorima koji svakog trenutka na nas mogu naskočiti. U takvoj atmosferi naše telo čini sve da se zaštiti najbolje što ume, grčeći mišiće održavajući ih u pripravnosti. Kao posledica javljaju se hronične glavobolje i migrene, bolovi u vilici, vratu i ramenima, ali i ostalim mišićima u telu. 

Mentalno zdravlje je u posebnoj zoni rizika

Povišen nivo stresa odražava se i na mentalno zdravlje, premda je nervni sistem stalno u stanju pripravnosti da će ga neko "napasti". Konflikti sa kolegama, nepravedne odluke nadređenih, nepoštovanje i mobing, kratki rokovi i visok stepen pritiska dovodi do toga da zaposleni - sve ovo dovodi do problema sa mentalnim zdravljem zaposlenih, a konkretno anksioznosti, depresije i poremećaja u ishrani.

Hroničan umor

Hroničan umor koji prožima "do kostiju" takođe ukazuje da se organizam bori sa toksičnim okruženjem na poslu. Tada, kada dođu dani vikenda ili dugo očekivani odmor, jedino što želite (i možete) jeste da ležite. Ovakav hroničan umor je poput začaranog kruga: preplavljeni ste osećanjima jer dosta radite i trudite se da se dokažete, a dosta radite kako ne biste bili prepušteni sopstvenim mislima i osećanjima.

Pad imuniteta i česte prehlade

Učestala slabost, pad imuniteta, stanje prehlađenosti i pojavljivanje groznice je siguran znak da je organizmu "preko glave" toksične atmosfere na poslu. Kod posebno osetljivih ljudi nezadovoljstvo poslovnim okruženjem može se manifestovati i pojavom ekcepa, gubitkom kose, pa i razvojem autoimunih bolesti, pa je od velike važnosti prepoznati simptome već na samom početku, dok se stanje nije pogoršalo.

Stomak koji "kuva"

Potiskivanje stresa i negativnih osećanja često se manifestuje preko stomaka - problemi sa varenjem, osećaj nadutosti, opstipacija (zatvor), konstantni grčevi - sve ovo su načini na koji vam organizam govori da se ne oseća dobro. Ukoliko primetite da vam se želudac grči već na putu ka poslu, dobro razmislite da li je vreme da potražite drugu firmu, ili makar promenite organizacioni deo u kome radite.

Gubitak libida

Nezadovoljstvo poslom i donošenje radnih zadataka kući nesumnjivo će se pre ili kasnije odraziti i na emotivni život, a samim tim i na seksualnu želju. Ukoliko ste stalno pod stresom i izloženi toksičnim komentarima kolega ili nadređenih, vaše samopouzdanje će vremenom početi da opada (u početku postepeno, a potom i rapidno), što će dovesti do toga da se u svojoj koži, čak i izvan posla, ne osećate dobro.

image