Magazin

"Crvene zastavice" koje nam govore da je pravo vreme da promenimo posao

Promena posla i napuštanje sigurnosti koju imamo u naš život unosi veliku količinu stresa, a "ušuškanost" na koju smo navikli često nas zavara kada je u pitanju stvarno stanje stvari na poslu. Koje su to "crvene zastavice" koje govore da je vreme da se pozdravimo sa trenutnim i potražimo drugi posao na kome ćemo uživati više i imati mogućnost ličnog i karijernog rasta?
"Crvene zastavice" koje nam govore da je pravo vreme da promenimo posao© Canva / SrdjanPav

U idealnim okolnostima odlazak na posao je pravo zadovoljstvo - i kolektiv je sjajan, i posao donosi uživanje i razvoj, a i šef ume na pravi način da vas stimuliše da date sto posto sebe. Sa takve pozicije retko ko poželi da ode, ali ne posreći se svima i uvek. Štaviše, daleko češće se u praksi susrećemo sa onima koji mrzovoljni odlaze na svoja radna mesta, maštaju da se radni dan i nedelja što pre završe kako bi "odmorili glavu" od posla i kolega, a odlazak na bolovanje im dođe kao druga vrsta odmora. I tako iz dana u dan, iz nedelje u nedelju. Kako izaći iz tog začaranog kruga i koji su to signali koji nam govore da je vreme da počnemo da tražimo drugi posao?

"Cupkate u mestu" već jako dugo

Čar svakog posla je savladavanje novih znanja, sticanje novih kontakata i postizanje postavljenih ciljeva. Na samom početku to obično i jeste tako, ali sa vremenom se može desiti da jedan po jedan, ovi parametri počinju da stagniraju. Sva neophodna znanja za obavljanje posla ste savladali i sada ga radite "levom rukom", a kontakti su se manje više ustalili - novih poznanstava nema, a nema ni ciljeva koje treba da "osvajate".

Posle nekog vremena posao vam postaje dosadan i nezanimljiv, a "cupkanje u mestu" počinje da vam unosi nezadovoljstvo. Upravo ovo je trenutak da razmislite - da li je za vas u redu da još nekoliko godina (ako ne i decenija) provedete na toj poziciji ili ste ipak željni učenja i razvoja na nekoj drugoj poziciji unutar firme ili kod drugog poslodavca?

Vaše telo vam "govori" da nešto nije kako treba

Stres je sastavni deo svakog posla, a način na koji izlazimo na kraj sa njim zavisi samo od nas. Ipak, ukoliko primetite da vaš organizam polako "otkazuje" saradnju dajući jasne signale da se ne oseća kako treba, vreme je da se zapitate šta je to pogrešno i šta je to što ugrožava vaše zdravlje kada je posao u pitanju.

Obično telo daje veoma jasne signale da stvari nisu onakve kakve bi trebale biti, a zanemarivanje tih signala siguran je put ka "izgaranju" na poslu, a kasnije i zdravstvenim problemima prouzrokovanim stresom. Zato nemojte zatvarati oči na povišen pritisak, trzanje oka ili neprestanu "moždanu maglu" - vrlo verovatno da vam organizam govori da je vreme da porazmislite o promeni posla.

Profesionalni razvoj je ostao u prošlosti

Kada se tek zaposlite, nova znanja i iskustva sastavni su deo vaše svakodnevnice - upoznajete se sa zadacima koji vas očekuju u radu, sa sistemom i novim kolegama, a podeljena znanja jačaju vaše samopouzdanje i profesionalni portfolio. Ipak, to najčešće traje samo neko vreme, a zatim dolazite u fazu gde je sve stabilno, gde osećate da ste sve savladali i stekli potpunu autonomiju u radu.

Koliko god ovo zvučalo sjajno, stagnacija u profesionalnom (kao i ličnom) razvoju veoma je loša kako po vas, tako i po kompaniju. Zbog toga je važno da prilikom odabira kompanije obratite pažnju upravo na ovaj faktor, premda od kontinuiranog razvoja zavisi vaše zadovoljstvo poslom, ali i produktivnost.

Nemate osećaj da doprinosite kompaniji

Kada radite ono što volite, imate osećaj da ste ispunili svoju misiju, znate zbog čega se trudite i imate jasnu sliku vaših dostignuća. Ipak, u poslovnom svetu često uhvatimo sebe kako se vrtimo između sastanaka, prezentacija, izveštaja i planova, poput hrčka u točku i razmišljamo: "A gde je nestala ona varnica sa početka?" Zato pre nego što se pomirite sa time da te "varnice" nema i da je neće ni biti, razmislite - možda je tražite na pogrešnom mestu.

image