Magazin

Nije samo KGB: Koje su sve tajne službe postojale u SSSR

Sovjetski Savez je bio jedna od onih zemalja u kojima su se tajne službe i sve vezano za njih razvijale munjevitom brzinom. Istina, bilo je i razloga za to. Njihovo funkcionisanje bilo je oduvek obavijeno velom misterije, i tek se za poneke (i to nedavno) saznalo čemu su služile.
Nije samo KGB: Koje su sve tajne službe postojale u SSSR© freepik/freepik

Osim Komiteta državne bezbednosti (KGB), koji je možda i najpoznatija sovjetska služba, postojale su i mnoge druge, čiji je rad bio strogo poverljiv i o kojima se donedavno ništa nije znalo. Ipak, sa raspadom SSSR, postojanje nekih od njih "isplivalo je na površinu".

ROSNAZ - špijuni-ronioci na važnom zadatku

U sklopu špijunske službe postojala je posebna služba koju su činili ronioci-špijuni. Sistem selekcije kandidata u ROSNAZ bio je vrlo složen i rigorozan, a priliku da se dokažu dobijali su samo najbolji i najiskusniji specijalci. U čitavom SSSR bilo je tek oko 150 pripadnika ove službe, a njihov glavni zadatak bilo je organizovanje diverzionih napada.

Zenit - strogo čuvana tajna služba

Pripadnici Zenita birali su se iz redova Komiteta državne bezbednosti, ali se prilikom izbora uvek prednost davala iskusnijim, starijim oficirima. Osim onih koji bi bili odabrani, o Zenitu nije znao niko više. Službenici su za potrebe obavljanja poslova dobijali lažna dokumenta, sa kojima bi putovali gde god je potrebno, najčešće u Avganistan. Zadatak je uvek bio isti: osmatranje situacije na terenu pre slanja vojske.

Kaskad - od obične službe do antiterorističke jedinice

Za razliku od Zenita, Kaskad nije bio toliko vešto skrivan među specijalcima. Do službenika u Kaskadu su najčešće dolazili već otkriveni slučajevi špijunskih grupa koje su oni kasnije samo procesuirali do kraja. Početkom 80-ih godina 20.veka Kaskad se pretvorio u novu službu, Vimpel, koja je bila orijentisana na konkretne poduhvate, poput suzbijanja terorističkih aktivnosti.

Kobalt - strah i trepet kriminalaca

Kobalt je bila jedna od najbrojnijih slujžbi unutar Ministarstva unutrašnjih poslova. U njenim redovima su se najčešće nalazili iskusniji policajci koji su prethodno radili u domenu "raskrinkavanja" kriminalnih aktivnosti i koji su bili dobro upoznati sa načinom funkcionisanja banditskih organizacija. 

image