Magazin

Poslastice ili pohvale: Šta je psima veća motivacija za učenje novih komandi i trikova

Dresura pasa je nekada izuzetno zahtevna, naročito ukoliko su oni tvrdoglavi. Ipak, postoji nešto što umnogome olakšava proces učenja. Ako ste pomislili na poslastice, u pravu ste, ali samo delimično.
Poslastice ili pohvale: Šta je psima veća motivacija za učenje novih komandi i trikova© Canva / Damedeeso

Učenje novih komandi i trikova može biti izazovno i vlasnicima pasa i njihovim ljubimcima, posebno ukoliko obema stranama nedostaje motivacije. Psu - jer "nagradice" koje dobija nisu dovoljno primamljive, a vlasniku - jer pas ne reaguje onako kako je planirano. U želji da istraže šta je to što psima daje najveću motivaciju za učenje, mađarski naučnici sproveli su zanimljivu eksperimentalnu studiju, a njeni rezultati mogu iznenaditi pojedine vlasnike pasa.

Lepa reč i gvozdena vrata otvara, naročito kada su psi u pitanju

Proces učenja kod pasa protiče neuporedivo brže i uspešnije kada za svaki naučeni trik oni dobiju pohvalu i maženje, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo Odeljenje za etologiju Univerziteta Loránd Eötvös u Budimpešti. Poslastice (ili, kako ih neki nazivaju "grickalice"), istina, nisu loše rešenje, ali ne daju toliko dobre rezultate kao pažnja vlasnika (ili profesionalnog dresera) i njegove tople reči. 

Do ovog zaključka naučnici su došli nakon eksperimenta u kome je učestvovalo 24 psa starosti između jedne i devet godina, koji su bili podeljeni u dve grupe. Psi u prvoj grupi su za svaki uspešno izvršen zadatak, odnosno svaku novu naučenu komandu, dobijali pohvale i "partiju" maženja od strane profesionalnog dresera, a kada nešto ne bi uspeli da savladaju, oni su ih samo ostavljali bez pažnje i maženja, ali ih nikako nisu grdili.

Nasuprot tome, psi u drugoj grupi nisu dobijali reči pohvale i maženje kada bi savladali neku novu komandu, ali su zato dobijali poslasticu. Ujedno, kada bi psi iz druge grupe pogrešili ili nedovoljno dobro naučili trik, dreseri bi ih grdili. Ovakav način učenja pokazao se kao veoma neefikasan, pa i štetan po mentalno zdravlje pasa, jer kod njih izaziva povišen nivo stresa, naročito ukoliko obuku ne vrši vlasnik (za koga su psi emotivno vezani), već dreser.

image