Magazin

Psi mogu da prepoznaju nazive za predmete, otkrila je studija

Ako primećujete da vaš pas očigledno reaguje na određene reči, to nije nikakva slučajnost. Psi su u stanju da shvate da se neke reči odnose na objekte na način koji je sličan ljudima, otkrila je mala studija psećih moždanih talasa, što nudi nov uvid u to kako funkcionišu umovi "čovekovog najboljeg prijatelja".
Psi mogu da prepoznaju nazive za predmete, otkrila je studija© Pexels/Blue Bird

Nije novost da psi umeju da prepoznaju naređenja, kao što su "sedi" ili "dođi", ali sada je dokazano da ovi popularni ljubimci umeju i da povežu reči sa određenim predmetima.

Nakon analiziranja rada u mozgovima kod skoro 20 pasa, naučnici su uspeli da dokažu da im se sećanje na određen objekat "aktivira" kada čuju njegovo ime.

"Dugo je postojala debata o sposobnosti neljudskih bića da referencijalno razumeju reči", rekla je koautor studije Marijana Boros, prenosi "Rojters". "Iako su postojali izveštaji o ovom ponašanju, to su uvek bili izolovani slučajevi. Naša studija je prva u kojoj tvrdimo da je to kapacitet koji poseduje cela životinjska vrsta."

Tokom studije, vlasnici pasa su izgovarali reči predmeta koje su njihovi ljubimci poznavali. U nekim slučajevima bi psu predstavili predmet koji se poklapa sa nazivom, dok se u drugim slučajevima objekat ne bi poklapao.

Rezultati su otkrili da su obrasci u mozgu pasa, kada se reči poklapaju sa objektima, bili drugačiji u odnosu na one kada nisu. Ovo je slično onome što se može primetiti kod ljudi.

"Psi mogu da shvate da reči predstavljaju stvari... Tako da aktiviraju mentalne prikaze i povezuju značenje reči sa mentalnom predstavom, a ne samo sa kontekstom", rekla je Boros.

Istraživači u budućnosti planiraju da ispitaju da li je ova sposobnost razumevanja referentnog jezika specifična za pse ili bi mogla biti prisutna i kod drugih sisara.

image