Magazin

Mrzovoljni ili veseli - koji psi su pametniji

Pas se smatra izuzetno inteligentnom životinjom. Međutim, i ovde postoje nijanse, koje su, verovali ili ne, povezane sa karakterom, odnosno time koliko je pas mrzovoljan ili veseo. Koji su pametniji? Oni koji su uvek raspoloženi za igru, maženje i koji ispunjavaju sve hirove svojih vlasnika ili oni koji umeju da (po)kažu "ne"?
Mrzovoljni ili veseli - koji psi su pametniji© Canva / Elles Rijsdijk, Firn

Prilikom odabira ljubimca, budući vlasnici pasa najčešće stavljaju fokus na to kakva je rasa - da li je podložna dresuri, da li se linja i kakvog je temperamenta. Obično se iz legla prvi razgrabe štenci koji su veselog karaktera, mazni i razigrani, pod pretpostavkom da će oni biti bolji sa ljudima i drugim životinjama i da će život sa njima biti jednostavniji jer su pametni i socijalizovani. Međutim, istraživanja su pokazala da su upravo mrzovoljni, prgavi psi inteligentniji od svoje razdragane braće i sestara. Naučni eksperiment na ovu temu objavljen je u magazinu Vajldest, koji je povećen kućnim ljubimcima.

"Interesantno, pokazalo se da su psi koji su manje tolerantni takođe oni koji su uporniji i više orijentisani ka cilju", navela je Kata Vekoni, biolog i jedan od koautora studije.

Prgavi psi su inteligentniji

Tim naučnika u Mađarskoj je istražio stepen inteligencije pasa u odnosu na stepen njihove sreće, odnosno razdražljivosti. U tu svrhu, vlasnici pasa morali su da odgovore na upitnik i procene ponašanje svojih ljubimaca. Pitanjima su bile obuhvaćene različite situacije u kojima su se psi tokom života sa svojim vlasnicima nalazili, kao i njihove reakcije. Na osnovu odgovora, svakom psu dodeljen je određeni stepen razdražljivosti.

Potom su četvoronožni prijatelji dobili zadatak: da do svoje omiljene poslastice dođu zaobizaleći prepreke u vidu žičane ograne koje su postavljene dož poligona. Istraživači su bili veoma iznenađeni kada su videli da su psi koji su "etiketirani" kao prgavi, prepreke savladavali za kraće vreme, dok su oni veseli imali znatno duže prolazno vreme ili uopšte nisu uspevali da dođu do cilja na kome ih je čekala nagrada.

Jesu li mrzovoljni psi manje srećni

Nakon što je eksperiment objavljen mnogi su se zapitali jesu li mrzovoljni psi uopšte jednako srećni kao veseli, budući da pokazuju manje naznaka radosti i imaju slabiju interakciju sa okruženjem. Naučnici tvrde da jesu, i da stepen džangrizavosti (koja ne prelazi u agresiju) ni na koji način ne može da se stavi u korelaciju sa nivoom sreće.

"Ovi psi su jednostavno zadovoljni svojim životom, rade ono što žele i izbegavaju da rade ono što im se ne dopada i što za njih nije interesantno. To je nešto što bismo mogli da naučimo od njih", zaključila je Vekoni. "Mrzovolja nije nešto što bi vlasnici trebalo da iskorenjuju kod svojih ljubimaca, već jednostavno ono što bi trebalo da prihvate".

image