Magazin

Specijalno obučeni psi umiruju putnike na aerodromu u Istanbulu (VIDEO)

Aerodrom u Istanbulu je uveo nekonvencionalne "pomoćnike", koji umiruju i zabavljaju putnike koji su nervozni pred let. Mnogi hvale ovaj program i tvrde da su im terapeutski psi zaista pomogli da se umire pred odlazak na dugačko putovanje.
Specijalno obučeni psi umiruju putnike na aerodromu u Istanbulu (VIDEO)© Freepik/freepik

Poslednjih mesec dana, istanbulski aerodrom IGA sprovodi poseban program koji pomaže kod ublažavanja stresa i anksioznosti za mnoge putnike. Specijalno obučeni psi imaju zadatak da nervozne putnike zabavljaju i opuste. Utisci su pozitivni, a putnici kažu da su posebno zahvalni za ove krznene pomoćnike pred dug, stresan let.

Nakon pozitivnih povratnih informacija, operater aerodroma IGA želi da proširi projekat, povećavajući broj pasa na raspolaganju, kako bi još efikasnije utešili putnike, rekao je Abdulkadir Demirtaš, menadžer za korisnička iskustva, prenosi "Rojters". 

"Putovanja mogu da budu stresna... Prema istraživanjima, interakcija između životinja i ljudi smanjuje nivo stresa i anksioznosti", rekao je Demirtaš.

"Psi koje smo ovde izabrali prošli su jednogodišnji proces i obuku. Oni su danas ovde jer su bili uspešni," rekao je Murat Džengiz Kodža, stručnjak za ponašanje pasa i trener koji prati pse na aerodromu. Dodao je da su životinje obučene da ne reaguju na zvukove ili ljude, tako da su psi najviše skoncentrisani na umirivanje nervoznih putnika.

"Ćao svima! Ja sam Kuki, ovde sam da bih pomogao onima koji se plaše letenja, da im umanjim stres i usrećim ih. Kao tim, mi težimo da svako putovanje postane uživancija. Moj omiljeni deo su, naravno, srećni trenuci koje delim sa vama," piše pored video klipa psa terapeuta Kukija na zvaničnom Instagramu aerodroma.

image