Magazin

Previsoke temperature su posebno opasne ako uzimate ove lekove

Lekovi imaju snažan uticaj na naš organizam, a neretko pored toga što čine da se osećamo bolje imaju i neželjena dejstva. Na povišenim temperaturama se ta neželjena dejstva pojedinih medikamenata mogu posebno ispoljiti i dovesti nas u opasnost.
Previsoke temperature su posebno opasne ako uzimate ove lekove© Canva / ADragan

U narednom periodu očekuju nas velike vrućine: temperature vazduha preko dana premašivaće 30 podeljak Celzijusove skale, a tokom vikenda dostići čak i 40 stepeni. Na takvim temperaturama je oprez posebno važan, naročito ukoliko se uzimaju pojedini medikamenti. Ipak, ono što bi svi koji uzimaju lekove trebalo da imaju na umu jeste da se određene nuspojave mogu, ali ne moraju kod svih javiti, te da je u svakom slučaju konsultacija sa izabranim lekarom jedini ispravan potez.

Diuretici

Diuretici su lekovi koji potpomažu proces izbacivanja vode i soli iz organizma time što pospešuju proizvodnju urina. Zato se najčešće prepisuju pacijentima sa povišenim krvnim pritiskom, kao i onima koji imaju probleme sa bubrezima. Međutim, baš zbog toga što potpomažu izbacivanje viška vode, pojedini pacijenti koji ih uzimaju mogu biti posebno ugroženi na velikim vrućinama. Ne samo da će se tečnost sa elektrolitima izbacivati iz organizma putem mokrenja, već i putem znojenja, što može dovesti do dehidratacije, upozorila je Alison Hil iz Američke Farmaceutske Asocijacije u intervjuu za Njujork Tajms.

Lekovi za snižavanje pritiska

Medikamenti koji se pacijentima prepisuju za snižavanje krvnog pritiska takođe mogu imati neželjena dejstva na velikim vrućinama, pa se u pojedinim slučajevima može desiti da osoba oseti vrtoglavice, pa čak i onesvesti. Razlog tome leži u mehanizmu delovanja lekova: oni (između ostalog) potiskuju oseća žeđi, pa pacijentima može biti teško da prepoznaju da su dehidrirali. U istoj zoni rizika se mogu naći i osobe koje piju beta-blokatore, navodi doktor Majkl Redlener.

Antidepresivi i antipsihotici

Pojedini antipsihotici koji su svom sastavu imaju aktivne supstance poput haloperidola, olanzapina i risperidona imaju uticaj ne samo na ublažavanje akutnih mentalnih stanja, već i na sistem lučenja znoja - oni usporavaju ovaj prirodni proces hlađenja organizma zbog čega može doći do njegovog pregrevanja. Na visokim temperaturama je ovo naročito opasno. Sa druge strane, pojedini antidepresivi imaju suprotan efekat, oni podstiču znojenje, a ujedno neutrališu osećaj žeđi, zbog čega kod nekih pacijenata može doći do dehidratacije.

image