Magazin

Da li antidepresivi zaista pomažu ili su samo "šarena laža"

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, upotreba antidepresiva u Evropi se udvostručila u poslednje dve decenije. Međutim, oko njihovog dejstva i delotvornosti naučnici i dalje vode "bitku" - da li su antidepresivi zaista efikasni, ili su samo "šarena laža"?
Da li antidepresivi zaista pomažu ili su samo "šarena laža"© Canva / Fabián Montaño

Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj pokazali su da se u poslednjih 20 godina korišćenje antidepresiva u Evropi više nego udvostručilo, a među "liderima" našle su se mahom razvijene zemlje poput Islanda, Portugala, Velike Britanije i Švedske. U TOP 10 ni Srbije, ni Rusije nije bilo.

Antidepresivi su "šarena laža"?

Polemika oko toga da li su antidepresivi zaista efikasni ili nam samo pomažu da verujemo da smo manje depresivni zahvaljujući placebo efektu konačno je razrešena, a mnogobrojna naučna istraživanja potvrdila su da antidepresivi zaista "rade posao".

"Bezuslovno, antidepresivi imaju učinak. To vidimo u praksi", navodi Svetlana Serdjuk, profesor katedre kliničke psihologije i psihofiziologije Uralskog federalnog univerziteta.

U jednoj od naučnih studija, Švedski naučnici analizirali su rezultate placebo-kontrolisanih ispitivanja nekoliko različitih antidepresiva, a podaci o ukupno 18 sprovedenih naučnih studija, u kojima je učestvovalo 6669 pacijenata, dobijeni su od vodećih svetskih kompanija poput Landbeka, GSK i Fajzera. Zatim, ponovno su izučena 32 slučaja u kojima su se antidepresivi upoređivali sa placebo-terapijom, a švedski lekari ustanovili su da je u 29 od 32 slučaja terapija imala stabilan antidepresivni efekat.

Nisu samo Šveđani istraživali na koji način antidepresivi deluju na čoveka: jedan međunarodni tim naučnika proučavao je rezultate kliničkih ispitivanja 21. antidepresiva, a na osnovu 522 eksperimenta zaključio je da su u svim slučajevima antidepresivi bili efikasniji od placebo-terapije.

Koliko se poboljšava kvalitet života

Ipak, i pored toga što su naučnici ustanovili da je dejstvo antidepresiva očigledno i medicinski dokazano, istraživači iz Saudijske Arabije tvrde da se kvalitet života onih koji ih koriste menja veoma malo. Prema dobijenim podacima, pokazatelji psihičkog zdravlja kod onih koji su koristili antidepresive porasli su za 2,9 procenata, dok su pokazatelji fizičkog opali za 1,5 posto. Sa druge strane, mentalno zdravlje ostalih, koji nisu koristili antidepresive, poboljšalo se za 2,2 posto, dok je fizičko opalo za 1,3 procenta.

Uzimanje "na svoju ruku" ne daje očekivane rezultate

Međutim, kao i kod svih ostalih medikamenata, tako i kod antidepresiva, lečenje "na svoju ruku" ne samo da nije preporučljivo, već je i izričito zabranjeno. U najboljem slučaju, antidepresivi neće dati očekivane rezultate, dok je u najgorem sličaju posledice nemoguće predvideti - nuspojave i komplikacije mogu biti različite težine i varirati od pogoršanja zdravstvenog stanja, pa sve do letalnog ishoda.

image