Magazin

Sirće je sjajan saveznik u domaćinstvu, ali ga nikada nemojte koristiti za čišćenje ovih stvari

Upotreba sirćeta u domaćinstvu je višestruka - od pripreme salata, pa sve do odražavanja higijene. U njega se "kunu" mnoge domaćice, govoreći kako ni jedno sredstvo tako dobro ne uklanja nečistoće. To jeste istina, ali sa sirćetom ipak treba biti na oprezu kada je čišćenje određenih predmeta u pitanju.
Sirće je sjajan saveznik u domaćinstvu, ali ga nikada nemojte koristiti za čišćenje ovih stvari© Canva / new look casting

Alkoholno sirće je jedan od najboljih saveznika za borbi sa nečistoćama i ova laskava titula je itekako zaslužena: ono sjajno uklanja naslage kamenca, odlično se bori i sa najtvrdokornijim mrljama i izuzetno se dobro pokazalo u neutralisanju neprijatnih mirisa. Ipak, sirće ne bi trebalo da se koristi za čišćenje baš svega u domu.

Ogledala ne treba čistiti uz pomoć sirćeta

Uprkos tome što mnogi influenseri sa TikToka i drugih društvenih mreža savetuju da se ogledala čiste uz pomoć sirćeta, stručnjaci za održavanje higijene apeluju na sve da se ovaj atribut enterijera nikada ne čisti na ovaj način. Činjenica je da sirće dobro uklanja nečistoće sa površine ogledala, ali se može desiti i da prodre kroz njegov površinski sloj i nagrize podlogu koja se nalazi ispod. To može prouzrokovati oštećenja zbog kojih će ogledalo izgubiti sjaj. 

Mašine za pranje veša i sudova

Mnoge domaćice koriste sirće za pranje unutrašnjosti mašine za pranje veša ili sudova jer ono dokazano uništava naslage kamenca i sprečava nakupljanje bakterija koje prouzrokuju širenje neprijatnih mirisa. Ipak, ovo je velika greška. U unutrašnjosti mašina ima dosta osetljivih delova, poput gume i plastike, koje u dodiru sa sirćetom (koje je dosta agresivno sredstvo), jednostavno mogu da ispucaju. Čišćenje mašina bi zato trebalo vršiti samo uz pomoć posebnih proizvoda koji su za to i namenjeni.

Kuhinjske radne ploče od kamena

Oni koji u kuhinji imaju radne ploče od mermera, granita i drugih vrsta kamena bi posebno trebalo da vode računa o tome kako ih održavaju. Čišćenje sirćetom ovakvih površina neće doneti ništa dobro, jer zbog svoje jačine ono može da nagrize površine i dovede do njegovog propadanja. Umesto toga, stručnjaci savetuju da se radne ploče od kamena čiste isključivo blagim sredstvima, a najbolje - tečnošću za pranje posuđa, piše Miror.

image