Magazin

Uz pomoć ovih trikova pranje roštilja biće neuporedivo lakše

Međunarodni praznik rada koji se obeležava 1. maja je u našoj zemlji sinonim za roštiljanje i dobar provod sa društvom. Ali, šta raditi sa roštiljem nakon praznika - kako ga dobro i temeljno oprati i pripremiti za neko naredno druženje? Otkrivamo vam.
Uz pomoć ovih trikova pranje roštilja biće neuporedivo lakše© Canva / Imagesines

Praznične dane koji su pred nama većina nas iskoristiće da pobegne iz grada i uživa u nekom od izletišta u zemlji ili "komšiluku". Uz dobru ekipu, poneko piće ide i dobar roštilj koji ćete pripremiti na mestu.

Međutim, nakon slasnog ručka i prijatnog dana, sledi ne tako prijatan zadatak - čišćenje roštilja. Uz pomoć ovih saveta ova obaveza vam može pasti makar malo lakše, a sve što vam je potrebno imate pod rukom.

Crveni luk i sirće najbolje rešenje za elektirčne roštilje

Ukoliko imate električnni roštilj, kombinaciju sirćeta i crvenog luka slobono možemo nazvati pobedničkom. Kako biste očistili roštilj potrebno je da ga prethodno malo zagrejete i isprskate alkoholnim sirćetom kkao bi se masnoća razgradila, a potom polovinom luka prebrišete rešetke. Ukoliko pri ruci nemate crni luk, umesto njega možete koristiti i lopticu koju ćete napraviti od aluminijumske folije.

Sirće i voda su odlični za uklanjanje masnoća, ali je potrebno vreme

Roštilj se lako čisti i u mešavini sirćeta i vode, samo što će vam za to biti potrebno malo više vremena, kao i prostora. Potrebno je da pomešate vodu i alkoholno sirće u jednakim razmerama i zatim u dobijenu smesu potopite masnu rešetku. Najbolje bi bilo da to radite u nekom lavoru, ali ukoliko ga nemate, može poslužiti i velika kesa za smeće koju ćete zavezati na vrhu. Tako potopljenu, rešetku je potrebno ostaviti najmanje nekoliko sati, a potom je isprati vodom.

Soda bikarbona - univerzalni proizvod za čišćenje roštilja

Soda bikarbona je poznata po svojim čarobnim moćima kada je čišćenje domaćinstva u pitanju, te nije iznenađenje što se našla i na ovom spisku. Kako biste očistili roštilj uz pomoć nje, pomešajte je sa toplom vodom u razmeri 1 prema 3 i zatim sunđerom istrljajte rešetke i druge delove koji su prekriveni masnoćom. Postupak možete ponoviti nekoliko puta sve dok roštilj ne bude potpuno čist, a zatim ga samo isperite vodom

image