Magazin

Kuda za 1. maj - spisak mesta i izletišta oko najvećih gradova u Srbiji

U sredu svi praznujemo 1. maj - Međunarodni praznik rada, a kako već tradicija nalaže, neizostavan je uranak i naravno uživanje u prirodi. Mnogi će svoj predah pronaći u šumama, pored jezera, reka, a za to su idelana izletišta blizu većih gradova.
Kuda za 1. maj - spisak mesta i izletišta oko najvećih gradova u Srbiji© Per Lööv/unsplash

Svi se radujemo prvomajskim i uskršnjim praznicima - odmaramo od srede, 1. maja, pa do ponedeljka 6. maja. Mini odmor startuje praznikom rada koji se obeležava na našim prostorima urankom, roštiljanjem, boravkom u prirodi. Za to su kao stvorene zelene vangradske površine, koje su dovoljno daleko da "odmorimo" od grada, a dovoljno blizu da se neopteretimo vožnjom i putovanjem.

Vreme će nas poslužiti, te se nas očekuje temeratura do 25 stepeni, najavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda u mesečnoj prognozi. Naše je samo da pronađemo lokaciju na kojoj ćemo raširiti piknik ćebe i uživati. U nastavku pročitajte predloge za izlete u Srbiji idealne da ih provedemo tokom 1. maja.

Beograd

Lista najpopularnijih izletišta za stanovnike našeg glavnog grada nije kratka i kreće od Ade Ciganlije, Košutnjaka preko Zvezdarske šume, pa do Kosmaja, Avale. Ukoliko bismo da idemo malo dalje, nekih tridesetak kilometara, onda je idealno da se stacioniramo u Bojčinskoj šumi. Preporuke su da se poseti "Mali Dunav"u Vinči, koji je na nekih 12 kilometara od Beograda, a kao stvoreno mesto je za porodicu, jer može da se vidi muzej ribarstva, prastaro selo, veliki akvarijumi, mini-zoo vrt.

Novi Sad i Vojvodina

Ukoliko praznične dane planiramo da provedemo u Novom Sadu tu su nam gradski parkovi, ali i Fruška gora koja je "prvi pik" kada govorimo o 1. maju u Vojvodini. Stražilovo, Zmajevac, Letenka su samo neka od izletišta u okviru nacionalnog parka Fruška gora. Takođe, na krajnjem severu Srbije možemo da se opustimo na Paliću.

Ako nas put nanese na Srem, nezaobilazna je Zasavica kod Sremske Mitrovice, dok Banat krase belocrkvanska jezera.

Zapadna Srbija

Idelano bi bio posetiti Loznicu i njenu okolinu, tačnije Banju Koviljaču, Tršić, Gučevo, jer pored zelenila koji će biti melem za oči i dušu, kraj Vuka Karadžića će posebno interesantni ljubiteljima istorije, ali i deci.

Ovaj deo naše zemlje, tačnije njen jugozapadni deo, krasi i turistički biser Uvac, koji sa pravom nosi titulu jednog od najlepšeg mesta u Srbiji.

Šumadijski raj

Centralna Srbija se može pohvaliti Šumaričkim jezerom koji se nalazi na oko 5 kilometara od Kragujevca. Ušuškano je šumom, te je pravo mesto ne samo za odmor, već i rekreaciju.

Bukulja je planina u Šumadiji, u čijem podnožju se nalaze Aranđelovac i Bukovička banja. Ima pešačke staze koje vode od parka banje pa do vrha planine. Na samom vrhu je hidrometeorološka stanica, a na njenim obodima je Garaško jezero.

Istok i jug Srbije

Ovaj deo Srbije se posebno ističe jezerima i banjama, a svakako da je najprimamljivije Srebrno jezero koje se nalazi na dva kilometra od Velikog Gradišta. Predah možemo pronaći i u blizini Bora na Borskom jezeru koje je okruženo šumama, prirodnim zelenim proplancima, livadama.

Jug Srbije naravno da ne može da prođe bez Niša i njegove okoline. Pored parkova, relaksaciju možemo da pronađemo u Niškoj banji, kao i Oblačinskom jezeru koje se nalazi na 20 kilometara od grada.

Takođe, u ovom periodu su veoma popularne banje, što je za RT Balkan potvrdio Aleksandar Seničić iz JUTA - Nacionalne asocijacije turističkih agencija i rekao, da su Vrnjačka banja, Soko banja, Prolom banja veoma tražene.

Bez obzira na koji lokaciju se odlučimo da idemo, nećemo pogrešiti, jer će priroda da uradi svoje - da nas relaksira, opusti i zahvaljujući njoj "napunićemo baterije". Ono što možemo minimalno da uradimo jeste da ne zaboravimo da pokupimo smeće za sobom - bar joj toliko dugujemo. 

image