Magazin

Praznici 2024: Kakvo će biti vreme, gde su najveće gužve i koliko ima neradnih dana

Sledeće sedmice startuje mini odmor - spajamo prvomajske i uskršnje praznike, te praznujemo od srede 1. maja pa do ponedeljka 6. maja. Dakle, očekuje nas šest neradnih dana, te bi trebalo da imamo na umu par stvari - potrebno je da znamo kakvo nas vreme očekuje, neophodno je da spremimo dokumente ako putujemo, ali i da se naoružamo strpljenjem, jer postoji mogućnost da će nas očekivati gužve na putevima.
Praznici 2024: Kakvo će biti vreme, gde su najveće gužve i koliko ima neradnih dana© Milan Maricic/ATAImages

Nastupajući neradni praznični dani raduje sve zaposlene u Srbiji, ali i školarce koji će takođe biti bez obaveza u periodu od 27. aprila pa do 7. maja. Naime, slobodni dani za praznik rada u Srbiji biće 1. i 2. maj, dok se na njih nadovezuju i uskršnji praznici koji se će obeležiti od 3. do 6. maja. Drugim rečima, pred nama će biti slobodnih 6 dana i mnogi su mali predah već isplanirali, te iz JUTA kažu da su aranžmani kako za inostranstvo, tako za Srbiju, dobrim delom već prodati:

"Postoji veliko interesovanje za putovanja za praznike, a najviše su građani zainteresovani za evropske gradove, što je inače najpopularnije u ovom periodu godine, kao i u jesen, počev od Istanbula, Sofije, Temišvara, Budimpešte, Praga, Beča, Berlina, kao i veliki broj destinacija u severnoj Italiji. Takođe, vlada interesovanje i za zemlje u našem okruženju kao što je Bosna i Hercegovina - Trebinje, Sarajevo, Mostar. Tu su Severna Makedonija - Ohrid, Skoplje, Crna Gora. To su najtraženija putovanja, obzirom da su autobuski aranžmani značajno jeftiniji u odnosu na avionske. Cene se kreću od 70 evra, na primer za Temišvar sa jednim ili dva noćenja, do par stotina evra za sever Italije, a najveći broj aranžmana je već prodat", kaže za RT Balkan Aleksandar Seničić iz JUTA - Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Takođe, ne zaostaju ni avio aranžmani, te su za praznike popularni Lisabon, Barselona, Malaga, Valensija, Bolonja, Rim, Milano, Atina, a cene se kreću od 350 do 700 evra. Bilo je zainteresovanih za Egipat, Tunis, Kipar, Malta, kažu iz JUTE.

U Srbiji se praznuje u banjama, planinama

I dalje, za vreme prvomajskih praznika su popularne banje, ali i etno sela u Srbiji.

"Kad je reč Srbiji, tu putuje izvestan broj građana, jer je najjeftinije, najbliže i očekujemo da su svi kapaciteti i popunjeni, pre svega u banjama - Vrnjačka banja, Soko banja, Vrdnik, Prolom banja. Cenjene su i "porodične" planine kao što su Zlatibor, Tara, Zlatar, Rudnik, Kopanik, Stara planina. Zanimljiva su i etno domaćinstva, to je postalo isto jako popularno i veliki broj rezervacija postoji i ovde", dodaje Seničić.

Nigde bez lične karte, pasoša, vozačke dozvole i osiguranja

Bez obzira gde idemo, važno je da imamo sva važeća dokumenta, kako mi, tako i deca. Dakle, treba pripremiti važeće lične karte, pasoš, vozačku dozvolu, saobraćajnu, osiguranja, kao i saglasnost za putovanje maloletnog lica ukoliko dete putuje bez roditelja ili samo sa jednim. Ukoliko idemo ličnim vozilom, zeleni karton je neophodan za neke zemlje u regionu (Makedoniju, Albaniju), piše na sajtu Auto-moto saveza Srbije.

Važno je da se prilikom putovanja "naoružamo" strpljenjem, jer kao i za svake praznike se očekuje gužve - kako na graničnim prelazima, tako i na naplatnim rampama. O ispravnosti vozila treba da se misli pre samog putovanja, a provera putne opreme se podrazumeva.

Temperature za praznike iznad proseka

Što se tiče temeratura, a i vremena generalno i oni su na našoj strani. Naime, kraj aprila i početak maja u Srbiji obeležiće najniže dnevne temperature u rasponu od 7 do 14 stepeni, a maksimalne dnevne od 19 do 25 stepeni, podatke možete naći i na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda u mesečnoj prognozi.

image
VV inauguration
banner