Magazin

Praznici i putovanja - proverite automobil pre nego što krenete na put, evo šta sve morate imati

Uskoro su prvomajski i uskršnja praznici - ne radi se od srede 1. maja pa do ponedeljka 6. maja, dakle šest neradnih dana. Mnogi će predah iskoristiti za putovanje, te su pripreme već počele. Pored adekvatne garderobe, kozmetike i igračaka za decu, treba obratiti pažnju i na automobil, odnosno neophodno je da budete sigurni da li je i vaše prevozno sredstvo takođe spremno na put.
Praznici i putovanja - proverite automobil pre nego što krenete na put, evo šta sve morate imati© freepik

Ukoliko planirate putovanje kolima za predstojeće praznike, prva stvar koji treba uraditi jeste da proverite ispravnost vozila. Obratiti pažnju na kočnice, svetlosne uređaje i brisači na vozilu, a provera pritiska u pneumaticima pred sam polazak na put se podrazumeva.

Pre samog polaska morate da budete sigurni da li ste sa sobom poneli sva dokumenta za putnike, ali i vozilo. Radi se o putnim dokumentima, poput važećih pasoša, bez kojih nije moguće preći granicu zemalja Evropske unije na primer – Grčke, Bugarske, Mađarske i Hrvatske, ali i Turske. Bez pasoša, samo sa ličnom kartom, građani Srbije mogu preći granicu Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije.

Vodite računa i obavezno prekontrolišite rok važenja lične karte, ali i vozačke dozvole. Skrećemo pažnju na to, da ukoliko putujete sa decom mlađom od 16 godina, ona moraju imati pasoš. Takođe, ukoliko deca ne putuju u pratnji oba roditelja, ne mogu preći granicu bez pisane i kod notara overene saglasnosti drugog roditelja, kažu iz AMSS, za RT Balkan.

Što se tiče propratne dokumentacije za automobil, neophodno je imati saobraćajnu dozvolu i polisu obaveznog osiguranja. Imajte na umu da papirna potvrda o registraciji vozila važi samo na teritoriji Srbije, kao privremeni dokument koji se izdaje prilikom prve registracije dok se čeka izrada saobraćajne dozvole, koja se preuzima u roku od 7 dana.

Ukoliko u inostranstvo krećete vozilom čiji niste vi vlasnik, a vlasnik vozila ne putuje sa vama, obavezno je posedovanje Dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, koje možete nabaviti u nekoj od poslovnica AMSS. Preporuka je i da kod sebe imate Međunarodnu vozačku dozvolu, a koja se takođe brzo i lako može nabaviti u nekoj od naših poslovnica širom zemlje.

Odmorni vozite

Na umu treba da imamo da na put nikako ne treba kretati umoran, a preporuka je da se nakon svaka dva do dva i po sata vožnje pravi pauza u trajanju od 15 minuta.

U slučaju da vam zatreba pomoć na putu ili informacija, dovoljno je pozvati broj Operativnog centra AMSS koji je dostupan 24/7 svakoga dana u nedelji na 1987 (za pozive iz Srbije) ili +381 11 333 2100 (za pozive iz inostranstva), savetuju iz Auto-moto saveza Srbije.

image
VV inauguration
banner