Magazin

Vožnja u kišnim uslovima: Ovi saveti vam mogu pomoći ako vam kiša poplavi auto

Vožnja u kišnim uslovima nikako nije prijatna, ali ono o čemu bi vozači naročito trebalo da vode računa jeste kuda se i kako kreću. Bare na putu često su dublje nego što izgledaju, a samim tim su i velika pretnja za četvorotočkaše. Srećom, ako se pridržavate osnovnih pravila, totalna šteta se može izbeći.
Vožnja u kišnim uslovima: Ovi saveti vam mogu pomoći ako vam kiša poplavi auto© Canva / Sorapong

Narednih dana na teritoriji Srbije očekuju se obilne padavine, a samim tim se može desiti i da kiša poplavi automobil. Ukoliko ste u mogućnosti, bilo bi dobro da vozilo parkirate na nekoj uzbrdici i svuda idete gradskim prevozom, ali ako to nije opcija, vodite računa o tome kojim se ulicama krećete. Ako se dogodi da u vožnji ne procenite dobro i automobilom upadnete u baru i pritom voda uđe u unutrašnjost automobila, ovi saveti mogu biti zlata vredni.

Ni slučajno nemojte startovati automobil

U slučaju da ste se zaglavili u bari čija je dubina preko polovine točkova (odnosno iznad linije praga vrata) i da vam se tom prilikom ugasilo vozilo, ni slučajno nemojte pokušavati iznova da ga startujete, savetuju stručnjaci za automobile.

Postoji mogućnost da je voda prodrla u alternator ili alnaser i da prilikom startovanja dođe do kratkog spoja. Šteta u tom slučaju može biti ogromna, pa je najbolje odmah pozvati servisera koji će organizovati da se vozilo odšlepa do servisa.

Takođe, možete kontaktirati i osiguravajuću kuću, jer je većinom paketa pokriveno i osiguranje od poplave. U slučaju da vaš paket obuhvata ovu nezgodu, moći ćete da refundirate nastalu štetu potpuno ili delimično.

Otvorite sve prozore kako bi automobil počeo da se suši

Nakon što ste automobil bezbedno prevezli kod majstora na detaljan pregled, potrebno je i osušiti ga iznutra, kako se u njemu ne bi obrazovale plesni i stvarao neprijatan miris buđi. To se najbolje može postići potpunim otvaranjem prozora, naravno, u natkrivenom prostoru.

Ukoliko takav prostor ne možete obezbediti, možete sačekati par dana da majstor sanira nastalu štetu (ukoliko ona postoji), a zatim odvesti automobil na dubinsko pranje, a potom ga sušiti samostalno, uz pomoć ventilatora ili sušilica.

Svakako, ono što je važno jeste da ne dozvolite da se vlaga zadržava u unutrašnjosti automobila. Još jedan savet koji daju auto-serviseri jeste da na vozilu zamenite filter vazduha, budući da se na njemu u vlažnim uslovima mogu namnožiti bakterije koje će potom dospeti u kabinu.

image