Magazin

Ovih 7 zlatnih pravila vam mogu pomoći u noćnoj vožnji

Preko dve trećine vozača susreće se sa problemom zaslepljivanja u noćnoj vožnji, čime je njihova, ali i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju značajno ugrožena. Ukoliko i vi spadate među ovakve vozače, ovi saveti vam mogu biti od velike pomoći.
Ovih 7 zlatnih pravila vam mogu pomoći u noćnoj vožnji© Canva / lenapix

Istraživanje koje je sproveo britanski automobilski klub AA, pokazalo je da je većini vozača noćna vožnja problematična, ponajviše zbog jarkih svetala drugih učesnika u saobraćaju. Izazov je utoliko veći sa porastom broja novijih automobila na drumovima, koji umesto običnih, halogenih, imaju blještava LED svetla. Zbog ovakvog trenda, sve manje vozača odlučuje se da na put krene po mraku, dok se oni koji to ipak moraju, za volanom osećaju nesigurno i pod velikim pritiskom.

Dve trećine vozača doživljava noćnu vožnju problematičnom

Brojke nisu nimalo utešne: čak 76 procenata vozača ostane potpuno zaslepljeno farovima automobila koji dolaze iz suprotnog smera, dok više od 50 procenata njih navodi da ih ometaju i svetla automobila koji se nalaze iza i čija svetla "biju" direktno u retrovizore. I nisu farovi jedini problem: problem su i semafori, koji zaslepljuju skoro trećinu vozača, i jarka štop-svetla, koja ometaju čak 25 posto njih, prenosi magazin Dejli Mejl.

Kako olakšati sebi noćnu vožnju i učiniti je bezbednijom

Srećom, eksperti za vožnju imaju nekoliko saveta koji vozačima mogu pomoći kada se nađu na mračnom putu, a nisu jedini učesniici u saobraćaju. Šta naglašavaju stručnjaci?

  • brzinu vožnje je potrebno prilagoditi ne samo uslovima na putu, već i sopstvenom osećaju
  • treba izbegavati direktan pogled u farove vozila koje se kreće u susret
  • važno je održavati čistim vetrobransko staklo, jer se tako smanjuje verovatnoća "rasipanja" svetlosnih zraka
  • retrovizori treba da budu podešeni na zatamnjeni režim
  • u vožnji je poželjno koristiti naočare koje smanjuju refleksiju

Kako biste vi, kao vozač, minimalno ometali druge učesnike u saobraćaju, važno je i da na svom automobilu uvek koristite kratka svetla (osim kada na putu nema nikoga), kao i da ona budu po visini podešena tako da ne biju u oči drugim vozačima.

image