Magazin

Ova sredstva izbegavajte kada čistite i perete automobil

Nakon duge zime proleće je idealno vreme za generalno čišćenje i pranje automobila. Ipak, mnogi ovo rade pogrešno i koriste sredstva iz pokućstvo koja uništavaju vozilo.
Ova sredstva izbegavajte kada čistite i perete automobil© Canva / baranozdemir

Kada je reč o sređivanju automobila, ljudi se dele na dva tipa: one koji uživaju u ovoj aktivnosti i do najsitnijih detalja "lickaju" svog četvorotočkaša, i one druge, koje to mrzi i koji će radije vozilo odvesti na komplet pranje i čišćnje.

Ukoliko spadate u prvu kategoriju vlasnika vozila, onda bi trebalo da znate da pojedine proizvode za čišćenje koji se obično koriste u pokućstvu imaju izuzetno štetan uticaj na automobil. Koja sredstva treba izbegavati objasnili su stručnjaci kompanije Šurhold.

Tečnost za pranje posuđa

Uprkos tome što dobro uklanja nečistoće, tečnost za pranje posuđa nikako ne treba koristiti prilikom pranja automobila. Zbog svoje strukture, ona može veoma negativno uticati na završnu obradu boje, bilo da je u pitanju spoljašnja fabra ili elementi enterijera, isušiti površine i prouzrokovati nastanak sitnih pukotina.

Vlažne maramice za staklene površine

Vlažne maramice namenjene brisanju staklenih površina u sebi sadrže visokoprocentni alkohol ili amonijak, zahvaljujući kojima uklanjaju svu masnoću i prljavštinu sa stakla. Za kućnu upotrebu su one odlične, ali za čišćenje kola ih nikako ne treba koristiti, jer u pojedinim automobilima stakla nisu od stakla, već od plastike!

Papirni ubrusi

Iako izgledaju poprilično mekano, papirni ubrusi mogu ostaviti ogrebotine na delikatnim površinama u i na kolima, naročito ukoliko se koriste prilikom svakog čišćenja automobila. Umesto ubrusa stručnjaci preporučuju korišćenje krpe od mikrofibera.

Odmašćivači i druga agresivna sredstva

Abrazivna sredstva, deterdženti za odmašćivanje provršina, sona kiselina, proizvodi na bazi hlora - sve ovo je zabranjeno koristiti za pranje automobila! Ova sredstvasu toliko agresivna da mogu ne samo oštetiti završne slojeve farbe, već i prodreti mnogo dublje u metalne površine automobila, izazivajući korodiranje delova.

image
VV inauguration
banner