Magazin

Klima ili otvoreni prozori: Koji je način za rashlađivanje automobila ekonomičniji

Sa dolaskom toplijih dana hlađenje automobila je praktično neizbežno, jer se već na temperaturama od 20-ak stepeni vozilo unutra ugreje toliko da je nemoguće sedeti u njemu. Istraživanje o tome šta je isplativije, otvoriti širom prozore tokom vožnje ili uključiti klimu, sproveli su inženjeri transportnih industrija, a jedan faktor je presudan.
Klima ili otvoreni prozori: Koji je način za rashlađivanje automobila ekonomičniji© Canva / StefanDahl

Opšte je poznato da je klima uređaj u kolima dodatni potrošač koji "pojede" i do 10 procenata goriva više tokom vožnje. Baš zbog toga veliki broj vozača umesto klimatizacije bira da ipak otvori prozore. Međutim, to nije uvek najisplativije rešenje.

Otvaranjem prozora možemo rashladiti automobil, ali - po koju cenu

Kada je reč o odabiru ekonomičnijeg rešenja za rashlađivanje usijanog automobila, brzina kretanja je presudni faktor. Magična brojka iznosi 72 kilometra na čas, pokazala su istraživanja koje je sprovelo Društvo inženjera transportnih industrija (SAE International). Ukoliko se krećete brzinom koja je sporija od ove, otvaranje prozora zaista jeste daleko isplativije rešenje, jer gubitak aerodinamičnosti koji se dešava u vožnji povećava potrošnju goriva tek nekoliko procenata.

Klima je isplativija pri većim brzinama

Pri brzinama većim od 72 kilometra na čas otvoreni prozori mogu postati drastično skuplji način rashlađivanja vozila. Zbog prevelikog otpora koji se stvara kada automobilom "sečete" vazduh, vaš četvorotočkaš može trošiti i do 20 procenata više goriva kako bi dostigao i zadržao nepromenjenu brzinu kretanja u poređenju sa vožnjom sa zatvorenim prozorima. Uzimajući u obzir da uključena klima povećava potrošnju goriva za oko 10 posto, ovo je čak dvostruko više.

Sa klimom uvek treba biti na oprezu

U vrelim danima, kada temperature dostižu 30. podeljak i više, uključivanje klime jeeste najbrži način za rashlađivanje automobila, ali i izuzetno opasan po zdravlje, jer se može dogoditi da organizam po izlasku iz previše rashlađenog automobila doživi temperaturni šok. Zato je jako važno nekoliko minuta pred izlazak iz vozila obavezno isključiti klimatizaciju u "pustiti" vazduh u kabinu, kako bi se temperatura postepeno iznivelisala. Osim što ćete olakšati sebi izlazak napolje, učinićete i dobro delo za svog četvorotočkaša, jer stručnjaci nikako ne preporučuju istovremeno gašenje automobila i klime.

image