Magazin

Evo bez čega ne bi trebalo krenuti na provomajski uranak

Prvomajski uranak započinje zorom i podrazumeva ne samo dobru hranu i piće, nego i par sitnica koje obično propustimo da ponesemo, a koje mogu biti itekako potrebne.
Evo bez čega ne bi trebalo krenuti na provomajski uranak© Brett Sayles/pexels

Sutra u cik zore, mnogi od nas nestrpljivo čekaju da krenu putem izletišta kako bi obezbedili najbolje mesto u prirodi. Sigurni smo da su mnogi već sada spakovali roštilj, ćumur, upaljač, posuđe, klopu, piće, salvete. Spisak jeste podugačak, ali ipak, treba obratiti pažnju na još neke sitnice koje će sigurno dodatno uticati da izlet bude što lepši i prijatniji.

Ćebe, stolice na rasklapanje, tende

Bez obzira što imamo nameru da dođemo rano na izletište, verovatnoća da nećemo naći slobodnu klupu i sto su velike. Zato bi trebalo obezbediti neko ćebe, ili stolice na rasklapanje. Takođe, početkom maja vreme može da bude nestabilno, te ne bi trebalo da se iznenadimo ako nas zatekne kiša i tenda će dobro doći.

Poneti sredstvo za zaštitu od insekata, hanzaplast, medicinski alkohol

Boravak u prirodi koliko god bio prijatan i relaksirajući, sa sobom nosi i rizike. Krpelji i drugi insekti vrebaju sa svih strana i preporuka je da spakujemo neko sredstvo ili sprej protiv njih. Što se tiče krpelja, zbog njih valja nositi duge rukave i farmerice ili trenerku koje treba uvući u čarape. Na izletima su moguće povrede, pa zato pripremiti i medicinski alkohol ako bude bila potrebna dezifekcija ili hanzaplast i gazu da bi zaštitili mesto gde smo se posekli. 

Takođe, zaštita od insekata i krpelja se podrazumeva i za pse, ako ih vodimo na izletište. 

Plus jedna dukserica, društvene igre

Slojevito oblačenje je uvek preporučljivo, jer nije iznenađujuće da temeratura padne. Treba da imamo na umu da je u prirodi dosta hladnije u odnosu na grad, zato jedna dukserica ili jakna koja će biti odložena u kolima će dobro da dođe.

Izlet ne podrazumeva samo roštilj i piće, nego i razne aktivnosti. Deca, ali i odrasli mogu da se razonode igrama - kartama, loptom, frizbijem, badmintonom, pa bilo bi dobro i njih da spakujemo. 

Poštovanje prema prirodi

Smernice o roštiljanju na otvorenim prostorima moraju da se poštuju i to ne smemo da zaboravimo. Takođe, kada završimo sa uživanjem u prirodi, treba da joj se odužimo tako što ćemo smeće pokupiti za sobom, a ne da budemo tako nemari i da očekujemo da će to neko drugi da uradi umesto nas.

image