Magazin

Ovim danima i u ovo vreme avioni najmanje kasne

U jeku letnje sezone kada skoro svi putuju na godišnje odmore, gužve na aerodromima su gotovo svakodnevne. One su i jedan od najčešćih uzročnika kašnjenja aviona, pa zato ukoliko planirate odmor, birajte da putujete ovim danima i u ovo vreme.
Ovim danima i u ovo vreme avioni najmanje kasne© Canva / baona

Avion je jedno od najčešćih transportnih sredstava danas koji nas za svega par sati može prevesti sa jednog kraja kontinenta na drugi. Automobilom to nikako ne bi bilo moguće, a put bi trajao i nekoliko dana.

Putovanje avionom može imati jednu "manu"

Međutim, putovanje avionom može imati i jednu "manu" - na njegovo kašnjenje se nikako ne može uticati, niti se ono može preduprediti. Štaviše, pilot teško da može da doda malo gasa kako bi nadoknadio kašnjenje.

Onima koji imaju direktan let do svog odredišta to možda i neće predstavljati veliki problem, ali putnicima koji moraju da presedaju u drugim gradovima da bi stigli do svoje destinacije  - itekako može, jer na sledeći let oni jednostavno mogu da zakasne.

Avioni ređe kasne ovim danima

Raspored letenja aviona najtačniji je utorkom, sredom i četvrtkom, kada su aerodromi manje opterećeni. Zbog (relativno) smanjenog obima posla, zemaljsko osoblje ima dovoljno vremena da pripremi letelicu za let i spakuje kofere u "stomak" aviona.

Sa druge strane, putovanje avionom u petak, subotu i nedelju može biti puno iznenađenja: aerodromi su u većini slučajeva dupke puni, redovi kilometarski, a raspored - potpuno poremećen zbog velikog protoka ljudi.

Naravno, ovo "pravilo" isključuje nepredviđene situacije, poput obilnih padavina, guste magle, promene ruta letenja zbog jakih turbulencija i slično. Tada se letovi mogu odložiti, otkazati ili preusmeriti na drugi aerodrom, a sve u cilju bezbednosti putnika i letačkog osoblja.

U ovo doba dana avioni imaju najmanje kašnjenja

Ukoliko želite da smanjite verovatnoću kašnjenja svog leta, preporuka je da prilikom putovanja birate što ranije polaske. Kako savetuju stručnjaci, ukoliko odaberete prve letove u danu (koji su odmah iza ponoći) šanse da na destinaciju stignete na vreme su veće.

Razlog za to je isti kao i u prethodnom primeru - u ovo "gluvo doba" manji je protok putnika na aerodromu i značajno manji broj letova, pa nema gužve koja je glavni uzročnik kašnjenja aviona, prenosi portal Njujork Post.

image