Magazin

Dan u nedelji i vreme: Kako i kada da kupite najpovoljnije avionske karte

Možda ste čuli da postoji određeni dan u nedelji ili čak doba dana kada avionske karte dostižu najnižu cenu, ali da li je ovo zaista toliko jednostavno? Stručnjaci iz industrije dele nekoliko saveta koji mogu biti od pomoći kada budete organizovali sledeće putovanje.
Dan u nedelji i vreme: Kako i kada da kupite najpovoljnije avionske karte© Freepik/stockking

Kada je reč o rezervaciji letova, nažalost, ne postoji magični dan u nedelji ili doba dana koji će vam garantovati dobru ponudu. Ali ipak, postoji način da poboljšate šanse da pronađete najbolju moguću ponudu pomoću sledećih nekoliko saveta:

Najbolji dan u nedelji za rezervisanje letova

Najvažnija stvar koju treba razumeti kada tražite jeftine avionske karte je da avio-kompanije koriste dinamičko određivanje cena za postavljanje cena. To znači da složeni algoritam određuje kolika bi cena avionske karte trebalo da bude zasnovana na potražnji u realnom vremenu.

Drugim rečima, cene letova se mogu promeniti u svakom trenutku, često čak i više puta dnevno. Zato tehnički ne postoji jedan jedini dan koji je "najbolji" za rezervaciju.

Iako ne možete predvideti kada će cene pasti, možete pogledati podatke da vidite koji dan u nedelji uglavnom ima najniže cene. Nekada je utorak bio proglašen najboljim danom za rezervaciju, ali nakon stručnih analiza miliona rezervacija u poslednje dve godine, ispalo je da je rezervisanje letova u nedelju bilo 13 odsto jeftinije.

To ne znači da će svaki let biti jeftiniji ako se rezerviše nedeljom, ali svakako vredi isprobati ovu teoriju. Na kraju, najjeftiniji dan za rezervaciju takođe može da varira u zavisnosti od avio-kompanije.

Najbolje doba dana za rezervisanje letova

Ovo je deo traženja gde nemate sreće kada je u pitanju "varanje sistema". Pre nego što su sistemi za upravljanje prihodima avio-kompanija bili automatizovani, možda je postojalo određeno "vreme pada", kada bi avio-kompanija menjala cene karata, ali s obzirom na savremen, dinamički model cena, cene avionskih karata mogu da se promene u svakom trenutku.

Dakle, zaista nema razloga da tražite letove u određeno doba dana. Međutim, ono što možete da uradite je da podesite obaveštenja o cenama za let, koja će vam "iskakati" u realnom vremenu o promenama cena.

Rezervišite svoj let ranije

Važnije od rezervacije letova na određeni dan u nedelji je rezervisanje letova tokom "idealnog perioda za rezervaciju". Prema analizi kompanije za putovanja "Ekspedija", karte za međunarodne letove treba kupiti 60 dana unapred, za najbolju uštedu. To bi moglo da vam uštedi minimum 10 odsto u poređenju sa onima koji su rezervisali u poslednjem trenutku.

Letite u četvrtak (ili ponedeljak, ili utorak)

Drugi način da pronađete jeftine avionske karte je da mudro odaberete datume putovanja. Izveštaju brojnih avio-kompanija pokazuju da je četvrtak generalno najjeftiniji, a nedelja najskuplji dan za početak putovanja. Međutim, ovo može da varira u zavisnosti od sezone.

Nastavite da pratite cene letova nakon što rezervišete let

Ovo je možda najbolji savet od svih - ako je moguće, nakon što rezervišete let, nemojte odmah da platite, već nastavite da pratite cene istog leta. Ako cena avionske karte padne, možete ponovo rezervisati svoje mesto i kupiti kartu.

Nemojte da vas zavaraju "najpristupačnije" ponude

Osnovna ekonomska klasa je najjeftinija klasa karte, ali u zavisnosti od kompanije, ona donosi mnogo ograničenja: Nećete moći da izaberete svoje sedište unapred, niti ćete moći da promenite ili otkažete svoj let... Ali pored toga, jedan od najvećih nedostataka osnovne ekonomije je to što često morate da platite dodatne usluge.

Možda će u početku delovati jeftinije, ali kada dodate izbor sedišta ili naknade za prtljag, uštede možda neće biti toliko značajne. Definitivno napravite računicu pre nego što odmah rezervišete ekonomsku klasu i procenite da li je zaista najpovoljnija opcija.

image