Magazin

Zašto su ove Pikasove slike izložene u toaletu muzeja

Umetničke izložbe mogu biti neobičnog karaktera, ali jedan muzej u Australiji je otišao korak dalje, te je za izložbeni prostor odlučio da koristi žensko kupatilo. U ovom uskom prostoru se mogu videti dela majstora kubizma, Pikasa. Zašto je ovo veliko ime u umetnosti postavljeno u ovoj maloj i "neprikladnoj" prostoriji?
Zašto su ove Pikasove slike izložene u toaletu muzeja© Canva/Анђела Ћосо

Muzej u Australiji premestio je Pikasove umetničke radove u ženski toalet, kao odgovor na žalbu muškog posetioca koji nije mogao da uđe na izložbu na kojoj su ovi radovi prethodno bili pokazani.

Dve slike i crtež Pabla Pikasa prvobitno su predstavljeni u postavci "Lejdis laundž (Ladie’s Lounge)" američke umetnice i kustoskinje muzeja Kirše Kečele u Tasmanijskom Muzeju stare i nove umetnosti (MONA). Postavka je bila namenjena isključivo ženama, bila je obeležena kao "izuzetno raskošan prostor, gde žene mogu da se prepuste dekadentnim grickalicama, otmenim pićima i drugim damskim zadovoljstvima", koje služi batler, dok razgledaju umetnost u sobi obloženoj zelenim somotom.

Međutim, muzeju je naređeno da prestane da odbija ulazak "osobama koje se ne identifikuju kao dame", nakon što je Tasmanijski građanski i administrativni sud u aprilu presudio da je izložba prekršila australijski zakon o zabrani diskriminacije iz 1998. godine, nakon što je jedan posetioc naveo da je bio rodno diskriminisan kada mu nije bilo dozvoljeno da uđe u prostoriju.

Iako je Kečele rekla da je uskraćivanje muškarcima da uđu u misterioznu sobu zaista deo umetnosti (jer im, navodno, daje osećaj diskriminacije i isključenosti koje su mnoge žene iskusile kroz istoriju umetnosti), njeno objašnjenje nije bilo prihvaćeno.

"Jednostavno nisam znala šta da radim sa svim tim Pikasima…"

Pikasovi komadi su sada izloženi u nadograđenom, potpuno funkcionalnom toaletu nazvanim "Ženska soba", koji se nalazi u okviru umetničkog prostora, prenosi Si-En-En.

"Dok "Lejdis laundž" prolazi kroz niz reformi kako bi ispunio uslove koja su potrebna za ponovno otvaranje, ja sam malo preuređivala. Mislila sam da bi nekoliko kupatila u muzeju moglo da se promeni", napisala je Kečele na Instagramu.

"Nikada ranije nismo imali ženski toalet u muzeju, svi su bili uniseks. Ali onda je "Lejdis Laundž" morao da se zatvori zahvaljujući tužbi koju je pokrenuo muškarac. I jednostavno nisam znala šta da radim sa svim tim Pikasima…", piše u objavi.

"Lejdis laundž" je za sada zatvoren, dok se još uvek razmatraju nove mogućnosti za oživljavanje koncepta, koji u budućnosti može da uključuje i crkvu, školu, toalet i još mnogo toga.

image