Magazin

Muzej otpustio zaposlenog zato što je okačio svoju sliku

Radnik Muzeja moderne umetnosti Pinakoteka u Minhenu je odlučio da svoje umeće predstavi javnosti, tako što je rad koji je samostalno naslikao okačio na zid, kao deo postavke muzeja. Ipak, njegov nekonvencionalan plan i san o uspehu u umetničkom svetu je prekinut, jer je dobio otkaz.
Muzej otpustio zaposlenog zato što je okačio svoju sliku© Canva/Анђела Ћосо

Muzej moderne umetnosti u Minhenu Pinakoteka otpustio je jednog zaposlenog zato što je okačio svoju sliku u muzejskoj galeriji, uz obrazloženje da je "želeo da postigne svoj umetnički iskorak", preneli su nemački mediji.

Portparol Pinakoteke, jednog od najvećih evropskih muzeja za savremenu i modernu umetnost, saopštio je da je raskinut ugovor o radu sa 51-godišnjim članom tima tehničke službe, nakon što je otkriveno da je okačio jednu od svojih slika u muzejskoj galeriji, prenosi lokalni mediji, pozivajući se na policijske izvore.

Ovaj čovek je imao pristup prostoru galerije i van radnog vremena, pa nije privukao pažnju obezbeđenja kada je postavljao svoje autorsko umetničko delo veličine 60h120 centimetara, navodi nemački dnevnik. Vest ovom incidentu, koji se zapravo dogodio 23. februara, objavljen je tek u ponedeljak.

Nije jasno koliko dugo je slika bila izložena u muzejskoj galeriji, izjavio je portparol Muzeja moderne umetnosti u Minhenu, a nisu saopšteni ni dodatni detalji o temi slike ili stilu autora.

Pinakoteka je saopštila da je, pored raskida ugovora o radu, otpuštenom radniku tehničke službe zabranjen ulazak u prostorije muzeja.

image