Magazin

Da li ste znali da možete da pišete pisma Mona Lizi

Ispred najpoznatijeg ženskog portreta na svetu se svakodnevno stvaraju ogromne gužve u Luvru. Da Vinčijeva Mona Liza vekovima zbunjuje i fascinira ljude širom sveta, te svakodnevno mnogi odlučuju da joj lično prenesu svoje misli i utisak koji je ostavila na njih. Drugim rečima, brojni posetioci Luvra ostavljaju pisma ovoj tajanstvenoj dami.
Da li ste znali da možete da pišete pisma Mona Lizi© Wikimedia Commons/Public Domain

Posetioci čuvenog muzeja Luvra u Parizu mogu da primete malo poštansko sanduče u prostoriji pored one u kojoj se nalazi čuvena Mona Liza. Ovo sanduče nije za ostavljanje pisanih utisaka o postavci, već za slanje pisma ovoj svetski poznatoj dami sa misterioznim osmehom.

Pisma se godinama skupljaju i čuvaju se u velikoj arhivi muzeja. Mogu se pronaći različite vrste papira, kratke i duge poruke... Neki posetioci se direktno obraćaju autoru, Leonardu da Vinčiju, pitaju ga za životne savete ili ga mole da "podeli" informacije i detalje o njegovom radu.

Ipak, najveći broj pisama je upućen Mona Lizi, a sadržaj varira od poetičnog i tužnog, do strastvenog i romantičnog. Ovaj portret vekovima privlači publiku, toliko da je kroz godine zabeleženo nekoliko emotivnih pisama koje su obožavaoci ostavili.

"Ovo je tako blag pogled", primetio je u pismu francuski pisac Alfred Dumesnil 1854. godine. "Ali strastven kao more, proždire."

Na druge posetioce je slika ostavila intenzivniji utisak, toliko da je, prema legendi, dve godine pre Dumesnilovog pisma, portret Mona Lize naveo francuskog umetnika Luka Maspera da se baci sa prozora sa četvrtog sprata svog hotela. "Godinama sam se očajnički borio sa njenim osmehom", navodno je rekao u svom pismu.

Mnogi i danas upućuju svoje misli zagonetnoj ženi na slici, izjavljuju joj ljubav, ostavljaju sveće i male poklone, a neki posetioci bi navodno napisali pismo u kome je "zaprose".

Iako niko zapravo ne zna kada je poštansko sanduče prvi put postavljeno, ljudi su ostavljali poklončiće i pisma Mona Lizi još od 19. veka.

Deo njenog jakog uticaja na posmatrača može se pripisati Leonardovom majstorstvu u primeni sfumata.To je slikarska tehnike koja znači "nestalo" ili "isparilo", koja predstavlja neprimetno male prelaze između svetlosti i boje, unosi dinamiku i "život" u delo. U slučaju Mona Lize, tehnika je omogućila Leonardu da uhvati složenost izraza modela.

Danas ne morate da putujete u Pariz da biste joj ostavili svoju poštu, već svoje ljubavno pismo možete poslati na poštansku adresu muzeja:

Musée du Louvre,

Service des publics,

A l’attention de Mona Lisa,

75058 Paris Cedex 01,

France

image