Rusija

IAEA će imenovati krivce za napade na Zaporošku nuklearku kada bude imala jasne dokaze

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju obećava da neće skrivati od šire javnosti, ako dođe do informacija koje definitivno mogu da potvrde ko je odgovoran za napade na nuklearnu elektranu
IAEA će imenovati krivce za napade na Zaporošku nuklearku kada bude imala jasne dokazewww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Međunarodna agencija za atomsku energiju će objaviti koja je strana napadala Zaporošku nuklearnu elektranu ako bude mogla nezavisno da potvrdi tu informaciju, izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

Grosi je i ranije govorio da je teško odrediti ko napada nuklearnu elektranu, jer su, s obzirom na tip dronova i njihovu specifičnu putanju, napad mogle da izvedu i ruska i ukrajinska strana.

"Ne želimo da spekulišemo, jer mi smo inspektori. Govorićemo o tome kada budemo raspolagali svim elementima tako da možemo da potvrdimo ko je napao nuklearku. U ovom slučaju to nismo imali i samim tim nismo ni objavljivali. Ali, ponovo ističem da, ako ikada dobijem dovoljno informacija, sigurno ih neću skrivati od šire javnosti", rekao je Grosi.

Generalni direktor IAEA je izrazio nadu da se neće biti novih napada na nuklearnu elektranu.

Zaporoška nuklearka, najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova, nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. Od oktobra 2022. godine, nuklearna elektrana je pod kontrolom ruske vojske, a u njoj borave i predstavnici IAEA. Međutim, ukrajinska vojska je više puta napadala nuklearku.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svetsku zajednicu da reaguje na čin nuklearnog terorizma kijevskog režima.

"Koliko još puta Oružane snage Ukrajine treba da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu da Zapad i monstrum Zelenski, kojeg su odgajili, prestanu da ponavljaju ovaj smrtonosni čin?", poručili su iz ruskog Ministarstva.

Ukrajina granatiranjem Zaporoške elektrane stvara pretnju po nuklearnu bezbednost, rekao je ranije ruski predsednik Vladimir Putin, navodeći da niko na Zapadu ne govori da je kijevski režim odgovoran za napade.

"Kijev stalno navodi da nuklearku Zaporožje granatira Ruska Federacija. Jesu li oni poludeli? U elektrani su ruske trupe", rekao je predsednik Putin.

image