Rusija

Zaharova: Dokle će Zapad i monstrum Zelenski ponavljati smrtonosni čin na nukleraku Zaporožje?

Da li su Bajden, Makron, Šolc i "drugi branioci divljih životinja" svesni da napadi mogu dovesti do toga da ništa ne ostave za sobom, upitala je šefica ruskog MSP-a
Zaharova: Dokle će Zapad i monstrum Zelenski ponavljati smrtonosni čin na nukleraku Zaporožje?Getty © Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Svetska zajednica mora da reaguje na kijevski čin nuklearnog terorizma u Kijevu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova posle serije ukrajinskih napada dronovima na nuklearnu elektranu Zaporožje.

"Svetska zajednica je dužna da prepozna i odgovori na čin nuklearnog terorizma kijevskog režima. Koliko još puta Oružane snage Ukrajine treba da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu da Zapad i monstrum Zelenski, kojeg su odgajili, prestanu da ponavljaju ovaj smrtonosni čin?", napisala je Zaharova na Telegramu.

Takođe, upitala je da li su predsednik SAD Džozef Bajden, lider Francuske Emanuel Makron, i kancelar Nemačke Olaf Šolc i "drugi branioci divljih životinja" svesni da napadi mogu dovesti do toga da ništa ne ostave za sobom.

Rosatom je ranije saopštio da je serija napada dronovima na nuklearnu elektranu Zaporožje u kojima je povređeno troje zaposlenih – bez presedana, te pozvao rukovodstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA ) i zemlje Evropske unije  da reaguju.

IAEA je saopštila da su stručnjaci organizacije obavešteni o napadu, a generalni direktor agencije Rafael Grosi pozvao je strane u sukobu da se uzdrže od akcija koje ugrožavaju bezbednost elektrane.

image