Rusija

Upozorenje iz Zaporoške NE: Na korak smo od moguće nuklearne katastrofe (VIDEO)

Ukrajina nastavlja da napada najveću nuklearku u Evropi već šesti dan zaredom. Ruska strana upozorava da se bezbednosna situacija zaoštrava, budući da u okviru stanice postoje objekti koji ne mogu da izdrže napad dronovima

U poslednje vreme učestali su napadi na Zaporošku stanicu, potvrdila je Jevgenija Jašina, direktorka za komunikacije Zaporoške nuklearne elektrane, upozorivši da "ni jedna nuklearka na svetu nije projektovana da izdrži takav vatreni napad oružanih snaga".

"Sve veća učestalost napada može ukazivati na to da se protiv Zaporoške stanice sprema provokacija ukrajinskih oružanih snaga", rekla je Jašina, komentarišući napade koji traju već šesti dan zaredom.

Prema njenim rečima, Ukrajina je poslednjih dana napala kamion koji donosi hranu, rečnu luku, ali i kupolu šestog energobloka stanice. Na taj šesti energoblok, kako kaže, puštena su dva drona, a jedan od njih je oboren, dok je drugi udario u krov.

Na sreću, napad dronom nije doveo do kritičnih oštećenja.

Ipak, budući da se radi o nuklearnom objektu, i to najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, direktor nuklearke Jurij Černičuk upozorio je da, iako za sada nije došlo do opasnijih oštećenja pošto je za energoblokove predviđena zaštita, u okviru stanice postoji niz drugih objekata – poput skladišta za istrošeno nuklearno gorivo, generatora koji obezbeđuju neometan rad stanice, ili rezervi goriva, koji nisu u dovoljnoj meri zaštićeni.

"Njihovo uništenje ili oštećenje može dovesti do katastrofe", upozoravaju iz stanice.

U vezi sa napadima od nedelje, reagovao je i Rafael Grosi, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), podseća Černičuk. Grosi je izjavio da "je najveća nuklearka Evrope prvi put od novembra 2022. godine postala neposredna meta vojnih akcija" čime je prekršeno čak pet osnovnih principa zaštite nuklearnih objekata.

"Napadi bespilotnih letelica ugrožavaju nuklearnu i fizičku bezbednost nuklearke Zaporožje. U pitanju je zaoštravanje pretnji po nuklearnu i fizičku bezbednost. Takvi nepromišljeni napadi uveliko povećavaju šanse da će doći do velike nuklearne nesreće i moraju se odmah zaustaviti, rekao je Grosi. Uprkos izjavi rukovodstva IAEA i pozivima međunarodne zajednice, u ponedeljak su nastavljeni pokušaji granatiranja nuklearke. Na stanici je oboren još jedan kamikaza dron", rekao je Černičuk.

Direktor najveće nuklearne elektrane u Evropi još jednom poziva javnost da apeluje na Kijev i da "momentalno odreaguje na direktne bezbednosne pretnje", a apel da dođe do obustave napada na ovaj objekat upućen je i Oružanim snagama Ukrajine. 

Moskva u međuvremenu poručuje da će na ovaj problem pažnju obratiti i u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

image