Rusija

Šef IAEA o napadu na Zaporošku nuklearku: To ne sme da se dešava

Rafael Grosi potvrdio je da su dronovi pogodili glavni reaktor
Šef IAEA o napadu na Zaporošku nuklearku: To ne sme da se dešavaGetty © Anadolu / Contributor

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi osudio je napad dronovima na jedan od šest reaktora nuklearne elektrane u Zaporožju.

On je u objavi na društvenoj mreži Iks upozorio da takvi "bezobzirni napadi značajno uvećavaju rizik da dođe do velikog nuklearnog akcidenta".

Grosi je potvrdio da je bilo najmanje tri direktna pogotka na zaštitne strukture glavnog reaktora.

On je istakao da je to prvi put od novembra 2022, kada je IAEA ustanovila pet ključnih principa da bi se izbegao nuklearni akcident, da se tako nešto dogodilo. 

"To ne sme da se dešava", istakao je Grosi.

Niko ne može da ima koristi, niti da zadobije vojnu ili političku prednost napadima na nuklearna postrojenja, dodao je direktor IAEA. On je pozvao vojne zvaničnike da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji narušavaju osnovne principe kako bi se zaštitila nuklearna elektrana.  

Nekoliko ukrajinskih dronova sa eksplozivom pogodili su nuklearku u Energodaru u Zaporožju u nedelju, saopštila je ruska agencija za nuklearnu energiju Rosatom.

Elektrana kojom upravlja ruska agencija nakon referenduma o prisajedinjenju ovog regiona Rusiji na jesen 2022, navela je u saopštenju da je ovo bio najozbiljniji incident, kao i da je u napadu povređeno troje ljudi. 

image