Magazin

Privatna soba od 500 miliona evra: Luvr planira da za "Mona Lizu" napravi posebnu prostoriju

Najpoznatija naslikana dama na svetu svakodnevno ima oko 30.000 posetilaca, zbog čega se stvaraju velike gužve, ali ona i odvraća pažnja od svih drugih umetničkih radova u njenoj blizini. Kao rešenje problema, muzej planira da za ovo Da Vinčijevo delo napravi posebne odaje u podrumu, kako bi svako ko poseti "Mona Lizu" imao više vremena i prostora da je posmatra. Osim što je ovo dobro za Da Vinčijevu sliku, može biti veliko olakšanje i za njene "komšije" željne pažnje.
Privatna soba od 500 miliona evra: Luvr planira da za "Mona Lizu" napravi posebnu prostorijuGetty © Pascal Le Segretain

Trenutno, posetioci Luvra imaju u proseku oko 50 sekundi da se dive "Mona Lizi" Leonarda Da Vinčija, koja je izložena iza barijere i neprobojnog stakla u centru sale. Može se pretpostaviti da upravo zbog ovoga mnogi ostaju razočarani, jer velike gužve i kratko vreme za posmatranje sprečavaju pravo uživanje u slici.

Leonardo da Vinči je želeo da uspostavi vezu licem u lice između slike i osobe koja je posmatra, ali realnost nije takva: Mnogi smatraju da je galerija u kojoj se slika nalazi "isuviše mala", a "Mona Liza" u isto vreme odvlači pažnju od brojnih drugih remek-dela koja "dele" galeriju sa njom. U isto vreme, utisci posetilaca su često negativni, jer obilazak galerije često bude neugodan.

Sada se predlaže da se ova dama stavi u izolovanu sobu, kako bi se poboljšalo iskustvo, prenosi "Euronjuz".

"Premeštanje Mona Lize u posebnu prostoriju moglo bi da okonča razočarenje javnosti", rekla je Loren de Kar, direktorka muzeja. "Posetioci se ne mogu pravilno primiti u trenutnoj prostoriji, tako da osećamo da ne radimo svoj posao kako treba."

"Razmišljali smo o tome već duže vreme, ali ovog puta se svi slažu. To je velika soba, a Mona Liza je pozadi, iza sigurnosnog stakla, tako da na prvi pogled izgleda kao poštanska marka," rekao je Vensan Deljeven, glavni kustos italijanskog slikarstva iz 16. veka za francuske medije.

Zvuči dobro, ali inicijativa bi podrazumevala prilično veliko renoviranje, uključujući otvaranje novog ulaza u palatu Luvr (na fasadi kolonade), kao i stvaranje dve nove prostorije u podrumu ispod kvadratnog dvorišta Luvra.

Jedna od "podzemnih odaja" služila bi kao prostorija za "Mona Lizu". Iako bi ovo moglo pomoći za rešavanje problema sa dugačkim redovima, ovaj projekat bi iznosio oko 500 miliona evra - što nije najbolja vest za francusku vladu, s obzirom da je pre nekoliko dana doneta odluka o smanjenju budžeta za kulturu.

Međutim, to ne sputava muzej. "Raspoloženje u muzeju je sada osveženo", rekla je De Kar. "Moramo da prihvatimo status slike kao globalne ikone, što je van naše kontrole."

Ministarstvo kulture je navodno prihvatilo novi projekat Luvra, ali će muzej morati da se potrudi da ubedi i ministra finansija Bruna Le Mera. Ipak, ako sve pođe po planu, to znači da će svako imati svojih "5 minuta" sa "Mona Lizom" u budućnosti, i ko zna - možda će neko čak uspeti da odgonetne njen tajnovit pogled.

image
VV inauguration
banner